Spring naar de content
bron: johan kleinjan

Groeten uit Hintergarten

Waarom zou je ook eigenlijk naar Bali, Zuid-Afrika of de Azoren gaan, als er om de hoek ook zo veel te beleven valt? Een pleidooi voor de staycation, de thuisvakantie. ‘De obstakels die je in het buitenland hebt, zijn er thuis allemaal niet. Ik heb nog nooit zo’n relaxte vakantie gehad.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Renate van der Zee

De wereldvreemde hertog Des Esseintes, hoofdpersoon van de roman Tegen de keer van J.-K. Huysmans, leefde teruggetrokken en ging zelden naar buiten. Maar na het lezen van de boeken van Charles Dickens vatte hij het plan op een reis naar Londen te maken. Hij schafte een gids voor Londen aan en droomde daarbij weg. Gekleed in een Engels pak bezocht hij een Engels café in Parijs en vergaapte zich aan de stamgasten. In een Engels restaurant (ook in Parijs) waagde hij zich aan typisch Engelse gerechten. En vervolgens besloot hij niet te gaan. Want waarom zou hij alleen al de marteling ondergaan van in de rij staan tussen drommen mensen om zijn bagage af te geven, zo redeneerde hij, als hij alles al had gevoeld en gezien wat hij wilde voelen en zien? Hij zou wel gek zijn als hij door een reis deze ‘onvergankelijke indrukken’ zou kwijtraken. Waar was het goed voor om nog een stap te zetten als men zulke schitterende reizen kon maken vanuit een stoel?

Des Esseintes koos vrijwillig voor reizen vanuit zijn leunstoel, maar veel mensen moeten deze zomer gedwongen hun plannen voor vakantie naar een verre bestemming opgeven. Ze moeten vakantie houden dicht bij huis, of misschien zelfs thuis, als het financieel minder gaat.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap