Spring naar de content

De leukste weetjes over wijn

Denk jij dat witte wijn alleen van witte druiven gemaakt wordt en dat je diezelfde witte wijn het beste in je koelkast kunt bewaren? Dan heb je het twee keer fout. Dat en nog veel meer leuke en praktische weetjes over wijn. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Een wijntje tijdens het diner of in het weekend met vrienden? Vroeger dacht men dat wijn bovennatuurlijke krachten had. Ook werd rode wijn gebruikt bij het offeren in plaats van echt bloed. En bij de oude Grieken was het drinken van wijn zelfs een sacrament. Zij zagen de rode drank als het bloed Dionysos, god van de voorspelling en van de reiniging.

Witte wijn wordt gemaakt van…

Rode wijn wordt van blauwe druiven gemaakt. Tot zover geen hogere wiskunde. Maar waarschijnlijk is het nieuw voor je dat ook witte wijn ook van blauwe druiven gemaakt kan zijn. Hierbij wordt dan het druivensap waar geen kleurstoffen in zitten, vergist. De rode kleur in de wijn komt namelijk van de schillen van de druiven. Ook rosé wijnen worden dus van blauwe druiven gemaakt. Het verschil met de rode wijn is dat bij het maken van de roséwijn de schillen binnen 24 uur van de most gescheiden worden. Hierdoor krijgt de rosé zijn mooie zachte kleur. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Witte wijn als schoonmaakmiddel

Ja inderdaad, te zonde. Maar stel dat je rode wijn knoeit dan kun je, door er witte wijn overheen te schenken, de vlek weer weg halen. Overigens kan het ook met een laagje zout op de vlek strooien. De wijn trekt dan in het zout. 

Grijze wijn? 

Had je al gehoord van grijze, gele of bruine wijn of was tot nu je kennis beperkt tot rood, wit en rosé? De Vin gris is echt een grijze wijn. Maar er zijn dus meer kleuren. Zoals amberkleurige wijnen en goudbruine portwijnen. Deze portwijnen worden ook gemaakt van blauwe druiven die dan langdurig worden gerijpt in houten vaten. En dan zijn ook nog de gele wijnen zoals bijvoorbeeld de uit de Franse Jura afkomstige vin Jaune.  

Niet in de koelkast

Wil je de smaak van wijn behouden, dan leg je die beter niet in je gewone koelkast. De temperatuur van je koelkast is namelijk te laag. Om wijn goed te bewaren leg je die in een  wijnklimaatkast. In deze speciale koelkast voor wijnen blijft je wijn op een constante temperatuur. De meeste wijnklimaatkasten hebben 2 zones zodat je zowel je rode als witte wijn op de juiste temperatuur kunt bewaren. Wil je geen extra kast in je kamer of keuken, dan is een inbouw wijnklimaatkast of wijnkast een betere optie. Zo is de kast mooi in je keuken geïntegreerd. 

In plaats van echt bloed

Wist je dat wijn vroeger in het oude Griekenland gebruikt werd bij het offeren in plaats van echt bloed? Wel een vriendelijkere manier natuurlijk. Ook in de kerk wordt met rode wijn nog steeds verwezen naar het bloed van jezus. 

Drinken uit schalen

Drink jij je wijn uit een glas, de eerste wijnen werden aangelengd met water uit schalen gedronken. Maar ja vroeger hadden ze ook buidel als tas genoegen, in plaats van jouw mooie Cowboysbag. En flessen waren er ook nog niet. De wijn zat voor Christus in aardewerken potten.