Spring naar de content
bron: shutterstock

Niet minder, maar beter cholesterol

Een hoog cholesterolgehalte is ongezond, denken velen. Toch is dat niet per se zo: alleen de kleine LDL-cholesteroldeeltjes zijn schadelijk, die vooral door de consumptie van koolhydraten in ons bloed terechtkomen. En dat gehalte kunt u zelf verlagen, zonder medicijnen, door uw eetpatroon te veranderen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: William Cortvriendt

Bijna iedereen is opgegroeid met het idee dat cholesterol slecht is voor de gezondheid en dat hoge bloedwaarden aderverkalking veroorzaken, met later hartaanvallen en beroertes tot gevolg. En als je cholesterolwaarden te hoog zijn, dan moet je onmiddellijk cholesterolverlagende statines gaan slikken, meestal voor de rest van je leven.

Toch klopt hier iets niet. Onderzoek na onderzoek toont namelijk aan: hoe hoger de totale cholesterolwaarde in je bloed, des te hoger je levensverwachting, des te beter je cognitieve prestaties, des te beter je geheugen functioneert, des te beter je immuunsysteem werkt, des te minder infecties je krijgt en des te lager je risico is op kanker en de ziekte van Parkinson. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap