Spring naar de content
bron: anp

Een uitstapje naar de overzijde?

Zou het de moeite waard zijn om, na zo lang het politieke bedrijf vanaf de zijlijn beschouwd te hebben, zelf lid te worden van de Tweede Kamer? Een afweging. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Mancave

Als je de politiek al zo lang volgt vanaf deze zijde, dan denk je wel  eens: hoe zou het zijn aan de overkant? Dan heb ik het niet over een functie als voorlichter, wat voor de hand ligt als journalist, maar als Kamerlid. Voorbeelden genoeg, en van niet de minsten. Ik noem een Hans Hillen (NOS Journaal), een Jan Schinkelshoek (Haagsche Courant), een Ton Elias (Den Haag Vandaag en RTL), een Jaap Metz (De Telegraaf), een Ben Knapen (ooit hoofdredacteur van NRC Handelsblad). Wat zou mij te wachten staan als ik straks, net als de 149 andere verkozenen, word beëdigd?

Op het oog ziet het er allemaal fantastisch uit. Ik krijg een dikke achtduizend euro per maand aan salaris (‘schadeloosstelling’ in het jargon). Daarvan zal ik meer overhouden dan de fooi die ik thans elke maand ontvang als zelfstandige zonder personeel. Maandag en vrijdag zijn lekker vrij, nou ja, staan niet te boek als vergaderdagen. Dan word ik geacht het land in te gaan, naar de afdelingen en de kiezers. Ach, zo’n uitje nu en dan naar de achterban kan geen kwaad. Dinsdag, woensdag en donderdag zijn vergaderdagen, en dat zijn vrijwel altijd marathons die beginnen om een uur of tien in de ochtend en ’s avonds laat eindigen. Omdat ik te ver af woon van de Residentie, zal ik voor die dagen een kamer moeten betrekken. Ook geen straf, lijkt me, want die kamer bouwen we natuurlijk om tot mancave, alwaar ik tussen de onnavolgbare stemmingen en eindeloze debatten door – waarvoor ik nu eenmaal het zitvlees ontbeer – de tijd vermors met het lezen uit het meesterlijke Drs. Mallebrootje en het jonge ding uit de achterban, over het door Remco Campert bedachte Kamerlid-typetje uit Elst (tevens uitvinder van het schaakbord voor damherten en een afwerkplek voor konijnen).

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap