Hoog verloop in Tweede Kamer: ‘Iemand die één jaar Kamerlid is, is niet half zo goed als iemand die het werk zes jaar doet’
Op 31 maart wordt een hele rits nieuwelingen beëdigd in de Tweede Kamer. Dat komt niet alleen door de grote volatiliteit onder stemmers. De VVD besloot bijvoorbeeld meer dan de helft van haar Kamerleden te vernieuwen en ook D66 nam afscheid van een aanzienlijk deel van de fractie - om nog maar te zwijgen over de partijen die gedecimeerd uit de verkiezingsstrijd zijn gekomen. Hoeveel nieuwkomers er precies zullen zijn, is nog onduidelijk. Wat wel onomstotelijk vaststaat, is dat het verloop in Kamerleden al jaren uitermate hoog is. Hoe komt dit, en gaat hiermee niet een enorme brok aan politieke knowhow en fingerspitzengefühl verloren?
O, ironie. In februari bracht de Tijdelijke Commissie Uitvoeringsorganisaties hun rapport Klem tussen balie en beleid uit. Het rapport gaf inzicht in de oorzaken en problemen bij uitvoeringsorganisaties en het verlies van de menselijke maat daarbij. De commissieleden, zeven stuks van zeven verschillende politieke partijen, keren - zo blijkt nu - geen van allen terug als Kamerlid na de Tweede Kamer-verkiezingen. Hun afscheid staat symbool voor de teloorgang van een enorme hoeveelheid Kamerervaring. Zoals ze in hun rapport zelf ironisch genoeg concluderen: “Het is voor Kamerleden moeilijk om specialistische kennis op te bouwen over de uitvoering. Hun gemiddelde zittingsduur is afgenomen en de fracties zijn steeds kleiner.”
De periode dat een volksvertegenwoordiger een zetel in het parlement bezet houdt, is al geruime tijd flink aan het afnemen. Een Kamerlid verblijft in Nederland gemiddeld slechts 4,3 jaar (2018) in de Tweede Kamer, net langer dan één reguliere zittingstermijn. Ter vergelijking: in Engeland blijft de gemiddelde politicus gemiddeld 15 jaar aan. Het Nederlandse gemiddelde wordt bovendien nog eens flink omhoog getrokken door ‘politieke fossielen’ als Wilders (PVV), Van der Staaij (SGP) en Kamervoorzitster Arib (PvdA), allen al ruim 22 jaar onvermoeid op het Binnenhof. Ook hoog in dit lijstje staat ‘running-mate’ Omtzigt (CDA) met 17,5 jaar aan ervaring. Hierna volgt een samenraapsel van PVV’ers die, spijtig genoeg, door hun sterk afwijkende opinie weinig alternatieven hebben op de arbeidsmarkt. Andere Kamerleden met ruim tien jaar aan Kamerervaring zijn partijkopstukken zoals Ronald van Raak (SP) en Madeleine van Toorenburg (CDA), die er juist na deze verkiezingen de brui aan geven. Ze zijn niet de enigen: al voordat de verkiezingen goed en wel gehouden waren, had ongeveer een derde van de volksvertegenwoordiging al dan niet vanuit eigen beweging besloten af te zwaaien.
Paywall
Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.
Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.
Kies een lidmaatschap