Spring naar de content
bron: matthias giesen

Gij zult gezond zijn

De pandemie versterkte een toch al bestaande neiging: het optimaliseren van onze gezondheid. Niet roken, zo min mogelijk drinken en geen fastfood eten – zo ziet de overheid het graag. Of is het terecht dat die ons in bescherming neemt tegen ziekmakende industrieën? Intussen ziet men ook normale ouderdomsverschijnselen als ziekte en worden patiënten eindeloos doorbehandeld. Risico’s worden steeds minder geaccepteerd. ‘De drang om het leven en de dood te willen beheersen is de ziekte van onze tijd.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bina Ayar

Naast roken en drinken staat nu ook ons eten hoog op de politieke agenda. Als het aan de Gezondheidsraad ligt, gaat de overheid meer doen om gezond eten te promoten en ongezond gedrag tegen te gaan. Ook in de ‘testsamenleving’ ligt de nadruk op het uitbannen van elk gezondheidsrisico. Al die nadruk op gezond gedrag is niet zonder bijwerkingen: wie niet gezond is, krijgt al snel met het wijzende vingertje te maken. Sinds corona worden zelfs grondrechten geofferd op het altaar van de maakbare gezondheid. Hoe kunnen we gezonder omgaan met gezondheid? 

‘Geniet maar drink met mate’, ‘Roken? Dat lossen we samen wel op’. Dat was allemaal voordat gezondheid de nieuwe religie werd. In de gezondheidskerk is het eigen lichaam de tempel die coûte que coûte behouden moet blijven. Door strikte leefregels te volgen. Hedendaagse dominees dragen een witte jas. De moderne gelovigen verzamelen zich in de sportschool of in een veganistische saladbar. Voor hele volksstammen is de zin van het leven gezondheid. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap