Spring naar de content
bron: robin van lonkhuisen/anp

Utrecht, stad voor de rijken?

De bakfiets rukt steeds verder op in de Domstad; gentrificatie slaat overal toe. Buurten kunnen er enorm van opknappen, maar het verschijnsel heeft ook een keerzijde: armere mensen en ook de middenklasse worden steeds meer uit de stad weggedrukt. ‘Als je het aan de markt overlaat, wordt Utrecht tot ver in de Utrechtse Heuvelrug een gebied voor vrijwel uitsluitend welgestelden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jelle Kolen

In 1975 zong wijlen Herman Berkien in zijn onaangetaste Utrechtse dialect het inmiddels iconische nummer Utereg me stadsie, waarmee hij de harten van zowel oorspronkelijke als nieuwe bewoners veroverde. Sinds zijn overlijden in 2005 maakte Utrecht vanuit demografisch en geografisch oogpunt een reuzensprong. Sterker nog, het is de vraag of Berkien de weg rondom winkelcentrum Hoog-Catharijne nog zou kunnen vinden en of hij bepaalde stadsdelen überhaupt zou herkennen. Als het aan het huidige college ligt, sneuvelt de Dom binnenkort als hoogste punt, wanneer een 140 meter hoge woontoren inclusief rooftopbar bij Terwijde boven deze kolos zal uittorenen. 

Utrecht is een van de snelst groeiende steden in Nederland en heeft ook de jongste en meest hoogopgeleide bevolking. Bijna een op de vier Utrechters is tussen de 20 en 30 jaar oud. In 2018 was 56 procent van de inwoners hoogopgeleid, tegen een gemiddelde van 30 procent in Nederland. De massale instroom van jonge, hoogopgeleide inwoners heeft gezorgd dat wijken die voorheen volks- en arbeiderskwartieren waren in rap tempo zijn omgeturnd tot wijken vol tweeverdieners. Die ‘veryupping’ zorgt voor een fysieke, sociale en economische opwaardering van wijken. Gekscherend wordt het de ‘verbakfietsisering’ van Nederlandse binnensteden genoemd. Toch is het niet enkel hosanna. Wordt de oorspronkelijke Utrechter niet weggedrukt? Is er nog plaats voor iedereen? Wat zijn de gevolgen en gevaren van een dergelijke stroomversnelling aan kapitaalinstroom? 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap