Spring naar de content
bron: willemien timmers

Parlement in verval

De Tweede Kamer heeft steeds minder in de melk te brokkelen. In hoog tempo geeft ze macht uit handen aan zelfstandige bestuursorganen en overlegtafels. Daarnaast bemoeien rechters zich in toenemende mate met het politieke beleid. Oud-PvdA-voorzitter Ruud Koole (68) maakt zich ernstig zorgen en schreef er een boek over. ‘De klimaatcrisis, maar ook de coronapandemie schreeuwt om een krachtige, actieve overheid.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Willem Pekelder

Het gaat niet goed met ons parlement. Volksvertegenwoordigers geven zoveel macht uit handen dat er voor henzelf steeds minder overblijft. Ruud Koole, PvdA-voorzitter van 2001 tot 2005 en nu senator voor die partij, waarschuwt in zijn boek Twee pijlers – Het wankele evenwicht in de democratische rechtsstaat voor een ‘ontdemocratisering’. In de electorale pijler delegeert het parlement, in zijn ogen, te veel aan de regering. Bovendien vindt een taakverschuiving plaats van de electorale naar de niet-electorale pijler, zoals naar rechters en vooral zelfstandige bestuursorganen.

Van die zbo’s telt Nederland er ongeveer honderdvijftig, variërend van de Autoriteit Financiële Markten tot het Zorginstituut Nederland en de Autoriteit Consument en Markt. Sommige daarvan hebben als regulators grote macht zonder dat er sprake is van parlementaire controle. En dan hebben we het nog niet over de vele ‘tafels’ waarmee Nederland is bezaaid. Koole, emeritus hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit Leiden, noemt in zijn boek onder meer de groene tafels, de jeugdbeschermings- en armoedetafels, allemaal plekken waar volop akkoorden worden gesloten (akkoordendemocratie), zonder dat de volksvertegenwoordiging eraan te pas komt. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap