Spring naar de content

Waarom zal ik gaan schenken?

Het is echt iets van deze tijd, steeds meer mensen maken de keuze om tijdens hun leven te schenken, aan bijvoorbeeld hun kinderen of kleinkinderen. Dit kan in de vorm van geld maar er zijn ook andere mogelijkheden, het kan in ieder geval voor alle partijen voordelig zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Met de huidige spaarrentes die we krijgen over ons spaargeld is het wellicht wel een heel interessant moment om te schenken. De rentes zijn immers historisch laag en in sommige gevallen moet je zelfs betalen voor je spaargeld. Dat is voor veel mensen een belangrijke reden om geld te schenken. 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Minder vermogensbelasting
Als je veel spaargeld hebt, kan het lonen om geld te schenken aan je kinderen of kleinkinderen. Hoe meer spaargeld je hebt, hoe meer vermogensbelasting je betaalt. Momenteel is het zo dat je als volwassene een vrijstelling hebt van €50.000. Als je een fiscaal partner hebt, heb je samen een vrijstelling van €100.000. Hoe meer spaargeld je hebt, hoe meer vermogensbelasting je betaalt. Tot en met €50.000 betaal je 0,59% belasting. Van €50.001 tot en met 950.000 betaal je 1,40% belasting en als je meer dan 950.001 betaal je 1,76% belasting. 

Minder erfbelasting
Als je kinderen geld erven, is een gedeelte belastingvrij. Over de rest betalen zij erfbelasting. Dit kan aardig oplopen. Momenteel is het zo dat de eerste €21.282 belastingvrij is. Vanaf €21.282 tot €128.751 betalen zij 10% erfbelasting. Alles wat daarboven valt, wordt belast met 20%. Het kan dus lonen om op deze manier de erfenis te verkleinen. 

Verklein eigen bijdrage
Je vermogen verlagen kan later goed van pas komen, als jij en/of je partner naar een zorginstelling verhuizen. Hier kijken ze namelijk naar je gemiddelde vermogen van de afgelopen 2 jaar en op basis daarvan word je eigen bijdrage bepaald. Iedereen betaalt namelijk standaard de lage eigen bijdrage, dit verschilt al van €171,80 tot €899,80 op basis van inkomen en vermogen. Na een aantal maanden ga je vaak de hoge bijdrage betalen, maximaal €2469,20. Dit is ook inkomensafhankelijk. 

Extra voor de kinderen
Met name in deze tijd is zo’n schenking een fijn extraatje voor kinderen. De huizenprijzen zijn enorm gestegen en je moet flink wat eigen geld inleggen als je een huis wilt kopen. Voor veel starters is dit bijna niet te doen. Met een schenking kun je ze helpen met een nieuwe start. Maar ze kunnen het natuurlijk ook goed gebruiken voor een bruiloft, opleidingen of het verlagen van de hypotheek. Het is dus voor alle partijen gunstiger om eerder te schenken en niet te wachten tot wanneer je er niet meer bent. 

Schenken aan (klein)kinderen
Op dit moment is het zo dat je maximaal €6604 mag schenken per kind en €3244 per kleinkind. Over dit bedrag hoeven zij dus geen schenkbelasting te betalen. Geef je wel meer, dan betalen zij 10% belasting over dat bedrag. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Als jouw kind een huis gaat kopen bijvoorbeeld, mag je maximaal €105.302 vrij schenken. Dit moet wel helemaal gebruikt worden voor de woning. Dit mag overigens ook om een deel van de hypotheek af te lossen. De vrijstelling geldt alleen als jouw kind -of iemand anders aan wie je schenkt- tussen de 18 en 40 jaar oud is. De schenking mag eventueel verdeeld worden over 3 aansluitende jaren. 

Een goed doel helpen?
Je kunt natuurlijk ook geld schenken aan een goed doel, of meerdere goede doelen. Hiermee verklein je ook je vermogen en goede doelen zijn er heel erg mee geholpen. Als je aan een goed doel schenkt, kun je een gedeelte – of soms zelfs helemaal- aftrekken van je inkomstenbelasting. Er geldt een drempelbedrag van 1% van je inkomen, maar minimaal €60. Alles wat je daarboven schenkt, mag je aftrekken. Tenminste, tot maximaal 10% van je drempelinkomen. Je kunt er ook voor kiezen om periodieke schenkingen te doen, deze zijn wel 100% aftrekbaar. Er geldt geen minimum- of maximum bedrag, mits jouw gift naar een ANBI (algemeen nut beogende instelling) gaat. Het is dus wel aan te raden om uit te zoeken welke goede doelen hier onder vallen.