Spring naar de content

Stoofathon

Schrijvende kok en hoofdredacteur Tom Kellerhuis werd uitgenodigd voor een middag eigentijds stoven. Zes topchefs gingen met een select gezelschap van culinair experts en hobbykoks aan de slag om nieuwe stoofgerechten te ontwikkelen voor elk seizoen. Het winnende gerecht, waarvan het recept is bijgevoegd, was de Succa de Bocca: een sukade met ballen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tom Kellerhuis

Op uitnodiging van Bord Bia, het promotiebureau voor Iers rundvlees, werd de Amsterdamse Kookfabriek vorige week donderdag 14 oktober eenmalig omgetoverd tot Stooffabriek. Onder leiding van zes topkoks van de Chef’s Irish Beef Club werden die dag nieuwe smaken en recepturen ontwikkeld voor eigentijds stoven met grasgevoerd Iers rundvlees, dat werd aangeleverd door slager Gertjan Kiers, bekend van tv en zijn bestseller De vleesbijbel. Topchefs Alain Alders, Erik de Boer, André van Doorn, Rogér Rassin, Jan Klein en Erik van Loo gingen in deze Stoofathon aan de slag met een select gezelschap van culinair experts en hobbykoks om stoofgerechten te maken voor elk seizoen. 

Het idee was om met stoofvlees nieuwe creaties te bedenken, niet alleen voor de herfst en de winter, doorgaans de maanden waarop we aan het stoven slaan. Zomer en lente blijken ook uitermate geschikt om incourante en taaie stukken vlees mals te krijgen in lichtere gerechten. Denk bijvoorbeeld eens aan de Italiaanse stoofklassieker Ossobuco. "De gerechten van vandaag zijn lichter en frisser, en kun je een jaarrond op tafel zetten," zei Roger Rassin na afloop. “Stoofgerechten zijn fantastisch comfortfood, je kunt er zoveel richtingen mee uit. Smaken die niet voorbehouden zijn aan de herfst of winter, want ook in het voorjaar of de zomer kun je stoofgerechten op tafel zetten.” "Belangrijk voor een goede runderstoof is kwaliteitsvlees,” benadrukte Alain Alders. “Vlees ook met een randje vet, want vet geeft smaak. Je moet dat vlees ook goed zouten en peperen, want je wil die smaak erin brengen. Dat kan niet achteraf." "Hoe bruiner je het vlees aanbraadt, hoe lekkerder het wordt," vulde Roger Rassin aan. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap