Spring naar de content
bron: anp

Pas verschenen: Van Essen, Van Elk en Kollaard

Thomas van den Bergh bespreekt Miniapolis van Rob van Essen, Een nuchtere kijk op psychedelica van Michiel van Elk en De kleuren van Anna van Sander Kollaard.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Onbegrip

Hoeveel vreemdheid kan een roman verdragen? In de nieuwe Rob van Essen worden geheime boodschappen verstuurd via kleine propjes papier die in een luchtrooster zijn gestoken, overleeft een jongen op magische wijze een klimpartij onder een hoge brug, brengt een moeder haar jeugd door op een uitgestrekt dak. En dat is nog maar het begin.

‘Een reis is een hallucinatie’ luidt het aan Flann O’Brien ontleende motto van deze roman. Bij uitstek geldt dit voor de reis die de hoofdpersonen, Wildervanck en Scherpenzeel, samen ondernemen. Dat je als lezer geneigd bent hen op die hallucinante trip te vergezellen, mag de grote verdienste van Van Essen heten. De truc die hij uithaalt is even simpel als slim: zijn hoofdpersonen begrijpen zelf immers óók niet goed wat hen overkomt. De lezer voelt zich daardoor niet buitengesloten, maar sympathiseert met de naar betekenis zoekende personages.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap