Spring naar de content
bron: evert elzinga

Pioniers

In Fortuna’s kinderen, het vervolg op het Boekenweekgeschenk van 2020, beschrijft Annejet van der Zijl op beeldende wijze de lotgevallen van een Nederlands-Amerikaanse familie in de negentiende eeuw en hun nazaten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

In 2020 was Annejet van der Zijl auteur van het Boekenweekgeschenk. Toen ze het manuscript van haar waargebeurde liefdesgeschiedenis Leon & Juliette had ingeleverd, verkeerde Van der Zijl in de veronderstelling dat ze klaar was met haar verhaal. 

“Maar het verhaal was dat duidelijk nog niet met mij,” zo valt te lezen in het nawoord van het vorige maand verschenen Fortuna’s kinderen. Want op bezoek bij Karen Bennett, een Amerikaanse nazaat van het duo uit de titel van haar geschenkboek, viel Van der Zijls oog op een portret van Virginie de Fremery, de oudste dochter van Leon en Juliette. En al snel bleek haar dat het levensverhaal van deze Virginie minstens zozeer de moeite van het vertellen waard was als de geschiedenis van Virginies ouders. In Fortuna’s kinderen is daarom de (herschreven) tekst van Leon en Juliette nu aangevuld met een tweede deel over Virginie en haar man James, en een (kort) slotdeel waarin de schrijfster vertelt hoe het de verdere nazaten van deze Nederlands-Amerikaanse familie is vergaan.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap