Spring naar de content
bron: pexels

Massaal de tuin in: dit zijn de tuintrends van 2022

Als er iets is wat we van de pandemie hebben geleerd, is dat we met z’n allen massaal op zoek zijn naar natuur. Het afgelopen jaar wandelden en fietsten we erop los waarbij we vooral even wilden ontsnappen aan het thuisfront waar zowel gewerkt als geleefd wordt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Wanneer je over een eigen tuin of dakterras beschikt, hoef je niet ver te reizen om optimaal te genieten van de buitenlucht. We zochten alvast de tuintrends van 2022 voor je uit zodat je je buitenruimte klaar kunt maken voor een nieuw seizoen. We weten immers nu nog niet of we nog een jaar door moeten brengen in een pandemie. Ook zonder pandemie zijn de onderstaande tuintrends de moeite waard.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Vakantiegevoel aanbrengen in je tuin

Een van de meest opvallende en zonder twijfel meest passende tuintrends van 2022 is die van het creëren van een soort vakantiegevoel in eigen tuin met lichtslingers, lampionnetjes, exotische planten en kleurrijke kussens. Nu we weten hoe het is om niet naar verre oorden op vakantie te kunnen op momenten dat je het misschien wel graag zou willen, kun je het heft in eigen hand nemen door van je tuin een waar vakantieparadijs te maken. 

Dit kan op verschillende manieren, maar maak altijd gebruik van natuurlijke kleuren, opvallende trends en sfeervolle buitenverlichting. Via Nostalux koop je de mooiste buitenlampen voor in je tuin waarmee je zonder twijfel direct een vakantiesfeer kunt maken. Denk aan lampionnen, lichtsnoeren en lantaarns. Extra tip: maak een plek vrij voor een hangmat en als het even kan een hot tub of jacuzzi. Mochten we wederom niet op vakantie kunnen dan vier je die vakantie toch gewoon in eigen tuin?

Breng de trendkleur groen aan in je tuin

Denken we aan de tuin dan denken we automatisch aan de kleur groen. Het liefst zie je zoveel mogelijk groen in de moderne tuin – dat is immers waarvoor je ook naar buiten gaat. In 2022 zien we groen als kleur niet alleen terug in de bomen, struiken en planten – het is ook dé trendkleur wanneer we het over de moderne tuin van 2022 hebben. Met name de tint saliegroen is een kleur die we veelvuldig terug gaan zien in tuinen.

Saliegroen is een rustige kleur groen waarmee je veel kunt combineren. Kies bijvoorbeeld voor een bankstel of een tuintafel in deze kleur of ga juist voor een houten loungeset met saliegroene kussens en andere details. Groene buitenverlichting is ook helemaal van deze tijd. Naast saliegroen is er ruim de keuze in kussens, stoelen, tafels en plantenpotten in de kleuren grijs, bruin, crème en beige, Je mag het dus best rustig houden wanneer het om kleuren gaat, zolang het maar goed past in je tuin.

Natuurlijke materialen blijven hip in het groen

Een andere tuintrend waar we nog niet zo snel van af zijn is de trend van de natuurlijke materialen. Deze woontrend zien we ook al enkele jaren binnenshuis. Denk hierbij aan tuinmeubels van bamboe en rotan en aan plantenbakken van hout en beton. Het leuke van bijvoorbeeld rotan banken, stoelen en spiegels is dat dergelijk materiaal je direct meeneemt naar een heerlijk Indonesisch of Thais eiland. Helaas niet letterlijk, maar figuurlijk.

Je kunt dit soort natuurlijke materialen goed combineren met veel planten, bloemen en (kleine) bomen. De kleuren matchen namelijk ontzettend goed, evenals de natuurlijke sfeer van het geheel. Je tuin mag daarom best een beetje een (urban) jungle zijn in 2022. Ga voor een mooie wilde tuin met veldbloemen, groene planten en kruiden. Wees ook zeker niet bang om grotere planten en zelfs kleine bomen te planten. Hoe groener de tuin in 2022 hoe beter.

Moestuintjes maken: zelfvoorzienend leven

Weet je het nog, toen menig Nederlander aan het begin van het coronavirus ging hamsteren om maar voldoende eten en drinken in huis te hebben? Het bleek al gauw dat hamsteren onzinnig was omdat er genoeg etenswaren voor iedereen te koop is. Toch kan het geen kwaad om je eens te buigen over de laatste tuintrend van 2022: het maken van een moestuin in je eigen tuin. 

Met een moestuin kun je voor een deel zelfvoorzienend leven; iets wat helemaal past bij deze tijd. Je teelt namelijk je eigen groentes, kruiden en gewassen waardoor je niet meer afhankelijk bent van wat er in de supermarkt ligt. Hoewel dat voor nu zeker geen must is, is het vooral heel leuk om je eigen eten te telen. Daarnaast houdt het bijhouden van een moestuin je goed bezig in tijden van een pandemie. Een nieuwe ‘coronahobby’ is geboren.