Spring naar de content
bron: anp

Carice van Houten: ‘Taxichauffeurs hebben het IQ van een plant’

Bent u monogaam? Lijkt u op uw moeder? Wanneer was u het gelukkigst? Het is een greep uit de intieme en onthullende vragen – gebaseerd op de questionnaire van Marcel Proust – die ruim achthonderd Nederlanders sinds 1997 hebben beantwoord in de rubriek ‘Zelfportret’ in HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

In het deze week verschenen boek Zelfportret – Persoonlijke vragen aan negentig Bekende Nederlanders zijn de negentig beste, verrassendste, inspirerendste zelfportretten geselecteerd en in chronologische volgorde gezet. Op onze website lichten we zes bijzondere edities uit. De beginnende actrice Carice van Houten (dan 25) vulde de rubriek op 14 december 2001. De antwoorden werden opgetekend door Martin Bons.

Wat is uw huidige gemoedstoestand? 

Moe, maar gelukkig. 

Wie zijn uw helden? 

Jacques Brel, Nina Simone, Bob Dylan en Tom Waits. Ze hebben prachtige stemmen en geven me ultieme hoop, omdat ze zingen wat ik niet kan zeggen. 

Aan wie ergert u zich? 

Aan veel taxichauffeurs; het is de dichtstbijzijnde maffia die we hebben in Nederland. Ze zijn arrogant, respectloos, racistisch, hebben het IQ van een plant en rijden met een enorme agressie door de stad. 

Lijkt u op uw vader? 

Ja, hij heeft ook een rare combinatie van nuchterheid en gepassioneerdheid in zich en kan net als ik altijd niet te lang op dezelfde plek zijn. 

Wat zijn uw dagdromen? 

Ik heb een tijd een zwervend bestaan geleid; dan sliep ik weer bij die, dan weer bij een ander. Ik ben geobsedeerd geraakt door huizen, heb net een plek gevonden en droom nu van mijn eigen holletje. 

Wat is uw grootste angst? 

Ik ben erg bang voor duiven en zal niet snel alleen over de Dam lopen, maar mijn grootste angst is de dood, al van kinds af aan. Ik sliep met de medische encyclopedie onder mijn bed, maakte lijstjes met platen die op mijn begrafenis gedraaid moesten worden, durfde de kist van mijn overleden opa niet aan te raken, en uit de geërfde limonadeglazen van een overleden familielid wilde ik niet drinken omdat daar een lijk aan had gezeten. 

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Bidt u wel eens? 

Nee, alleen als ik bij mijn oma ben doe ik het, omdat ik denk dat haar bidden anders ook geen zin heeft. 

Waar schaamt u zich voor? 

Dat ik één keer per jaar nog in bed plas. 

Lees het gehele interview in Zelfportret – Persoonlijke vragen aan negentig Bekende Nederlanders, samengesteld door Felix Huygen en Nick Muller.