Spring naar de content

Investeren om te kunnen besparen

De afgelopen weken zijn niet bepaald verlopen zoals velen zich het ‘postcoronafeest’ hadden voorgesteld. Naast de blijdschap dat de maatschappij weer voorzichtig opengaat, werpt de oorlog in Ukraine een donkere wolk op onze gemoedstoestand. Daarnaast baren meer mensen zich ook nog eens flinke zorgen over de stijgende brandstof- en energiekosten en de inflatie. Dat bleek al uit een onderzoek eind vorig jaar naar goede financiële voornemens die Nederlanders hebben, uitgevoerd door overheidsplatform Wijzer in geldzaken. Intussen zijn veel prijzen alleen nog maar verder gestegen. Hoe kun je financiële problemen voorkomen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Bijna helft van de mensen verwacht moeilijk rond te gaan komen

In het onderzoek werden meer dan duizend mensen gevraagd naar hun financiële voornemens dit jaar, en welke verwachtingen zij hadden. Zestig procent gaf toen al aan dat ze verwachtten dat de energieprijzen hun financiële situatie zou gaan beïnvloeden. Driekwart van deze mensen verwachtte ook aan hierdoor waarschijnlijk moeilijker rond te kunnen komen. 

Bovendien gaf toen al twee derde van de ondervraagden aan zich zorgen te maken over verdere prijsstijgingen. Gezien de verdere prijsstijgingen van brandstoffen en energie de afgelopen weken vanwege de oorlog in Ukraine, is het niet gek als dit aantal intussen nog verder opgelopen is.

Waarop besparen, en hoe?

Het onderzoek richtte zich verder op voornemens die mensen hadden op het gebied van besparen. Bijna vier op de tien ondervraagden gaf aan te willen besparen op stroom en gas. Dat is echter lastig geworden, nu er (begin maart) bij de meeste energieleveranciers niet eens meer aan contract met vaste tarieven afgesloten kan worden. Wil je nu besparen, dan zal dat door ander gedrag moeten komen. Denk aan minder lang douchen, en de thermostaat een (of wat meer) graden lager zetten. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Wil je niet al te veel inleveren en ook op de lange termijn besparen op je brandstof- en energielasten, dan zijn er nog andere opties. Voorbeelden hiervan zijn het laten plaatsen van zonnepanelen, je woning goed laten isoleren, of de aanschaf van een e-bike (als vervanging van een auto) of elektrische auto. 

Dit vraagt echter wel een investering. Heb je niet voldoende spaargeld? Dan kun je ook geld lenen ervoor. Gezien de stijgende prijzen heb je de investering steeds sneller terugverdiend. Goed om te weten bovendien: de rente van een persoonlijke lening die je afsluit om thuis energiebesparende maatregelen te treffen, kun je onder bepaalde voorwaarden net als de hypotheekrente aftrekken bij het doen van de inkomstenbelasting.

Verstandig geld lenen

Buiten hypotheken heerst er in ons land behoorlijk wat schuldschaamte. Mensen praten hier liever niet over, in de angst om hun gedrag als slecht of onjuist beoordeeld te zien worden. Dat is onterecht. Zeker, het is niet verantwoord om geld te lenen om een andere schuld mee af te kunnen betalen. In die gevallen is het dan ook beter om het gesprek aan te gaan met instanties of bedrijven die je geld schuldig bent. Maar investeer je een geleend bedrag verstandig en bespaar je erdoor? Dan hoef je je er echt niet voor te schamen.