Spring naar de content
bron: anp

Waar is de literatuur gebleven?

Wie de bestsellerlijsten bestudeert, moet lang zoeken naar literaire romans. Dit genre wordt steeds slechter verkocht: met 3000 exemplaren zijn uitgevers al dolblij. Ondertussen blijven de manuscripten van aspirant-auteurs binnenstromen. ‘Een tip: stop met schrijven en ga lezen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

Het is van een wrange ironie dat bestudering van de Bestseller 60 – de wekelijks door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) opgestelde lijst met bestverkochte titels – lezers en boekenliefhebbers altijd een beetje door de ziel snijdt. Wat zo’n belezen persoon verstaat onder ‘het betere boek’ staat er nou net niet bij. Het draagt bij aan de eenzaamheid van de veellezer, aan wie zich van kaft tot kaft werelden hebben geopenbaard, dat hij zich meestal juist niet herkent in wat veel wordt gelezen. 

Op de eerste plaats in week 9 staat een moppenboek voor kinderen (‘De slappe lach ligt op de loer’), nummer twee is een nieuwe deel in de hoogromantische Reiziger-reeks van Diana Gabaldon. Op drie de slijtvaste superster Isabel Allende, op vier de autofictie van Philip Huff over zijn gewelddadige ouders, op vijf dertien nieuwe verdiepingen in de almaar uitdijende waanzinnige boomhut van Andy Griffiths en Terry Denton. In de toptien verder nog twee jeugdboeken, nog een Reiziger-deel, tips van een commando en Joris Luyendijk. In week 10 en 11 ongeveer hetzelfde beeld, hier Het Coronabedrog van Thierry Baudet op 1.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap