Spring naar de content
bron: anp

Augustus’ dochter zoekt de vrijheid

In haar schets van een turbulente periode van de Romeinse geschiedenis stelt Rosita Steenbeek niet de eerste keizer maar diens vrijgevochten dochter Julia centraal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Als Rosita Steenbeek in haar nieuwe roman het Romeinse Ara Pacis, het vredesaltaar, bezoekt, een monument uit het jaar 9 v.Chr., leest ze op de muren een autobiografische tekst van keizer Augustus, waarin hij de belangrijkste gebeurtenissen uit zijn leven opsomt. Tot haar verbazing komt de naam van zijn enige dochter Julia niet in de tekst voor, net zomin als die van Livia, met wie Augustus meer dan vijftig jaar getrouwd was. Geen enkele vrouwennaam duikt op in deze levensbeschrijving, constateert Steenbeek droogjes. 

Met haar nieuwe roman wil Steenbeek de vrouw in het algemeen en Augustus’ dochter Julia in het bijzonder haar gerechtigde plaats in de Romeinse geschiedenis teruggeven. Want dat die historie op z’n zachtst gezegd nogal gekleurd is, maakt de schrijfster in de openingspagina’s meteen duidelijk. Steenbeek, die al jaren in Rome woonachtig is, bezoekt een multimediale presentatie op het Forum. Daar worden de verdiensten van deze keizer opgehemeld. “Nooit bloeide Rome zoals onder keizer Augustus,” klinkt het. Maar de meeuwen die luidruchtig krijsend in cirkels boven het Forum vliegen, zijn het daar niet mee eens. Let wel: de vlucht van vogels was een bepalend voorteken in het oude Rome.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap