Spring naar de content
bron: anp

Piepend rijk worden

Sinds corona trekt een groeiend leger speurders er in het weekend op uit met de metaaldetector. Duizenden Nederlanders op zoek naar archeologisch erfgoed, goud, geld en sieraden. Portret van een steeds populairdere hobby. ‘Als ik dit elke dag zou doen, zou ik per maand een bijstandsuitkering uit de grond halen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder

“Hé, een juslepel!”, roept Ad Scherpenzeel. Na nadere bestudering mompelt hij: “Ja hoor, het is een ouwetje.” Zaterdagochtend, Vroesenpark Rotterdam: metaaldetectietijd. Samen met zijn kompaan Wouter Kruger speurt Scherpenzeel naar spullen onder de grond. Pieppiep brommen de metaaldetectors. Nú heeft Wouter beet: een vingerhoedje. “Het is er een van voor de oorlog”, constateert hij. Ad: “Dat zie je aan de koperlegering.”

“Ja, hoe komt dat hier terecht?” mijmert Wouter. “Vrouwen hebben zitten breien, lekker in het zonnetje. Dan is de dag voorbij, het kleed wordt uitgeklopt en het vingerhoedje verdwijnt in het gras. ’s Avonds stampt een wandelaar het ding in de grond, en nu, laten we zeggen negentig jaar later, haal ik het weer naar boven.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap