Spring naar de content

Het madeleinemoment van Nilüfer Gündoğan: de smaak van su böreği

Dit najaar is het honderd jaar geleden dat Marcel Proust overleed. Een van de bekendste scènes uit zijn beroemde romancyclus Op zoek naar de verloren tijd is de ‘madeleine-scène’. De verteller eet een madeleine die in lindebloesemthee is gedoopt. De geur en de smaak, die hij lang niet geroken en geproefd heeft, activeert zijn geheugen en langzaam komen herinneringen aan zijn jeugd naar boven. HP/De Tijd vraagt acht prominenten naar hun madeleine-moment. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Welke geur of smaak brengt bij u een zoete of juist bitterzoete herinnering aan de vakanties uit uw jeugd naar boven?

“De smaak van een goede su böreği. Su böreği is een hartige taart met feta, peterselie en deeg dat deels gekookt is. Letterlijk betekent het ‘waterdeeg’. Mijn moeder kan heel goed koken, ze maakt de heerlijkste Turkse gerechten, maar dit was toch iets te ingewikkeld om te maken. Echt goede su böreği eet je eigenlijk alleen in Turkije. Dit was dan ook het eerste wat ik at als ik daar als kind op vakantie was. Qua ingrediënten is het een vrij simpel gerecht, maar de smaak is zo verfijnd en puur... Het is echt een delicatesse. Niet in de laatste plaats door de heerlijk verse peterselie. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap