Spring naar de content

Het madeleinemoment van Geert-Jan Knoops: de geur van gedroogde zeesterren

Dit najaar is het honderd jaar geleden dat Marcel Proust overleed. Een van de bekendste scènes uit zijn beroemde romancyclus Op zoek naar de verloren tijd is de ‘madeleine-scène’. De verteller eet een madeleine die in lindebloesemthee is gedoopt. De geur en de smaak, die hij lang niet geroken en geproefd heeft, activeert zijn geheugen en langzaam komen herinneringen aan zijn jeugd naar boven. HP/De Tijd vraagt acht prominenten naar hun madeleine-moment.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Welke geur of smaak brengt bij u een zoete of juist bitterzoete herinnering aan de vakanties uit uw jeugd naar boven?

“Bij mij zijn er meerdere geuren of smaken die associaties oproepen aan herinneringen van zomervakanties uit mijn jeugd. Een ervan is de geur van gedroogde zeesterren die men aangespoeld op het strand kan vinden. Deze kenmerken zich door een penetrante zoutige geur, die ook nu nog als ik op het strand loop en een zeester vind een sterke associatie oproept aan de zomervakanties met mijn ouders in de plaatsjes Renesse en Vrouwenpolder in Zeeland. In de leeftijd van zeven tot twaalf jaar herinner ik mij dat mijn ouders, mijn zusje en ik iedere zomer daar de zomervakantie doorbrachten. Als ik dus, ook vandaag nog, op het strand deze geur ruik, komen exacte beelden in mijn herinnering naar boven over deze vakanties en kan ik mij nog precies bepaalde gebeurtenissen en plaatsen voor de geest halen.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap