Spring naar de content

De aanvraagprocedure voor een lening: wat heb je nodig?

Als je op zoek bent naar een lening, is het belangrijk om te weten welke documenten je moet overleggen aan de bank. Dit hangt natuurlijk af van het soort lening dat je aanvragen wilt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Vaak gelden er een aantal algemene regels: je moet minimaal 18 jaar zijn, je mag geen negatieve BKR-notering hebben en je moet over een reguliere inkomensbron beschikken. Daarnaast hebben we een aantal praktische tips voor je verzameld, zodat je zeker weet dat je aanvraag zo soepel mogelijk verloopt.

Gegevens die je dient te overleggen

Wanneer je een lening aanvraagt, moet je een aantal gegevens overleggen. Dit is nodig om te bepalen of je in aanmerking komt voor de lening en om te bepalen welke vorm het beste bij je past. Je kunt een online lening aanvragen of naar de bank gaan om dit te doen. Kies je door deze laatste optie dan zijn er een aantal dingen die je moet kunnen overleggen. Dit geldt ook voor het online aanvragen, maar dan dien je vaak alles ook digitaal aan te leveren.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Word met één click op de doneerknop donateur en steun daarmee de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd.

Doneren

De gegevens die je moet overleggen, zijn:

  • identiteitskaart of paspoort (een rijbewijs is niet geldig hiervoor)
  • Een loonstrook of uittreksel van de belastingdienst over je inkomen
  • Een bankafschrift waaruit je maandelijkse lasten blijken
  • Eventuele andere bewijsstukken die relevant zijn voor je aanvraag

Algemene voorwaarden

Bij het aanvragen van een lening moet je altijd de algemene voorwaarden goed doorlezen. Zo weet je precies wat de voorwaarden zijn en wat de consequenties zijn als je de lening niet (tijdig) kunt terugbetalen. Als je deze voorwaarden niet goed doorleest, kan het zijn dat je onnodig veel risico loopt. Het is daarnaast belangrijk om te weten dat je bij het aanvragen van een lening (bijvoorbeeld bij Frisia) akkoord gaat met een aantal persoonlijke gegevens die door de bank worden opgeslagen. Dit gebeurt onder andere om te kunnen beoordelen of je in aanmerking komt voor de lening, maar ook om te kunnen controleren of je de lening wel tijdig kunt terugbetalen. Als je hier niet mee akkoord gaat, kun je de lening niet aanvragen.

Voorwaarden die vaak worden gesteld:

– Je moet minimaal 18 jaar zijn

– Je mag geen negatieve BKR-notering hebben

– Je moet over een reguliere inkomensbron beschikken

De looptijd van de lening

Bij het aanvragen van een lening moet je altijd goed nadenken over de de lening. Dit is de periode waarin je de lening moet terugbetalen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken, want als je de lening niet tijdig kunt terugbetalen, kun je in financiële problemen komen.