Spring naar de content
bron: pexels

Uit welke sectoren worden politici geworven en hoe vind je ze?

Wie op zoek gaat naar vacatures in de buurt treft over het algemeen niet snel een vacature voor een baan als politicus.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Een snelle blik op een website met vacatures laat eveneens zien dat het politici op andere wijze geworven worden; het aantal vacatures voor een politicus ligt op nul. Hoe werkt dit en uit welke sectoren worden de meeste politici geworven? In dit artikel lees je er meer over. Overigens hoef je niet bang te zijn geen vacatures te vinden op een website als Werkzoeken.nl; nog altijd is het aantal beschikbare functies wat niet ingevuld is veel groter dan het aantal werkzoekenden. 

Doorgroeien binnen het politieke stelsel populair 

Iedere burger heeft de mogelijkheid zichzelf aan te sluiten bij een politieke partij. Het is een goede eerste stap in de richting van een baan als politicus. Vanuit de politieke organisatie heb je de mogelijkheid deel te nemen aan lokale activiteiten. Het gaat hierbij veelal om politiek op een gemeenteniveau. Denk aan het meehelpen bij het flyeren rond verkiezingen, het deelnemen aan interne discussies en debatten, enzovoorts. Vanuit dit startpunt heb je vervolgens de mogelijkheid om jezelf kandidaat te stellen voor de lokale politiek. Het gaat hierbij vaak om een kandidaatstelling op gemeentelijk niveau; je kunt gekozen worden voor de gemeenteraad. In de basis maakt het hierbij niet uit binnen welke sector je werkzaam bent; iedereen kan zichzelf kandidaat stellen. 

Vanuit de gemeente door naar de provincie 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Politici die enige tijd betrokken zijn geweest bij de politiek op gemeentelijk niveau kunnen de stap zetten naar de politiek op provinciaal niveau. Vanaf hier wordt het serieuzer, daar je na verloop van tijd kunt worden gekozen tot gedeputeerde. Binnen de provincie worden de politici gekozen die onderdeel zijn van de Eerste Kamer. Het maakt dat het politiek bestuur duidelijk een verbinding heeft met het landelijk bestuur. Een goede basis om de laatste stap te zetten: naar de Eerste- of Tweede Kamer voor de politieke partij waar je jezelf eerder bij aan hebt gesloten. 

Terug de commerciële sector in vanuit de politiek 

Wanneer het je eenmaal gelukt is deel te nemen aan de politiek op een landelijk niveau, is het relatief makkelijk terug te keren in de commerciële sector. Dat geldt met name voor bewindslieden die een functie als minister of staatssecretaris hebben vervuld. Zij worden geregeld gevraagd voor een managementfunctie bij grotere bedrijven. Geen politieke carrière, maar wel een functie in het management van een organisatie? Kijk eens naar de beschikbare vacatures op Werkzoeken.nl