Spring naar de content
bron: anp

Hete herfst

Wat doen we met de democratie dit najaar? Lekker laten aanmodderen, en dan maar kijken waar we stranden: nieuwe verkiezingen, weer een lange formatie, of toch een kabinet met Caroline van der Plas?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Plichtsbesef

We mogen onze handen dichtknijpen met zo’n gast als Rutte

Rutte is over de houdbaarheidsdatum heen, menen sommigen. Straks bij de Provinciale Statenverkiezingen, als de VVD hard onderuitgaat, zou het moment zijn gekomen om op te breken. Bijna iedere dag schijnt hij een vraag te krijgen over wat hij na zijn Haagse tijd gaat doen. Merkwaardige reflexen zijn dat, want al zou Rutte vertrekken, verdampt de stroom vluchtelingen dan in een handomdraai? Staken de boeren plotsklaps hun acties en voldoen ze gedwee aan de opgedragen vermindering van de stikstof? Hebben onze jongeren ineens de woningen voor het uitkiezen? Welnee. Sterker nog, zonder Rutte stapelen de problemen zich verder op, al was het maar omdat er kostbare tijd verloren gaat met de formatie en daarna met het inwerken van de nieuwe premier en de ministersploeg. Misschien zouden al die criticasters zich er eens rekenschap van moeten geven dat we onze handen mogen dichtknijpen met zo’n gast als Rutte. Wie anders is bereid zich tachtig uur per week in te zetten voor het land, voor een klein salaris, al meer dan twaalf jaar, terwijl hij voornamelijk stank voor dank ontvangt? Er lijkt nu veel mis te gaan, maar er gaat ook nog steeds veel goed: de economie groeit ondanks alles, de staatsschuld daalt – dankzij de inflatie, dat dan weer wel. Maar dat negeren die criticasters, want, zo blijft de stemming, Rutte moet hoe dan ook hangen.

De man heeft vermoedelijk te veel plichtsbesef in z’n donder. Anders zou ik hem aanraden zelfs nog vóór de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 de stekker uit zijn kabinet te trekken en een heel grote middelvinger op te steken naar het volk: “Als jullie zo weinig vertrouwen hebben in mij, stem dan op Caroline van der Plas, of op Wilders, op Omtzigt, op Baudet. Laat die lieden glansrijk zegevieren en een kabinet samenstellen, als dat al lukt, en laat hen het allemaal anders doen, zoals ze niet nalaten te verkondigen.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap