‘Mensen verwachten te veel van de vorm van de taal’
Het zijn zware tijden voor taalpuristen. Verengelsing, genderneutrale voornaamwoorden, begrippen die in de ban gaan, Kiev of Kyiv, en u werd ineens jij. Het Nederlands wordt opgeschud én afgevlakt, niet zelden om maatschappelijke veranderingen in gang te zetten. Wat vindt Jan Renkema (1948), auteur van de Schrijfwijzer, van huidige taaltrends? ‘Langs elkaar heen praten vind ik een duizendmaal ergere taalfout.’
Op jonge leeftijd vroeg Jan Renkema (Emmen, 1948) zijn ouders al de oren van het hoofd: “Waarom heet Coevorden Coevorden? Waarom is een tafel, een tafel?” Niet verwonderlijk dat hij Nederlands ging studeren. Jan Renkema: “Ik dacht: die taal ken ik al, dan kan ik me vooral bezighouden met wat taal eigenlijk is.”
Rond zijn dertigste schreef Renkema de Schrijfwijzer (1979), een taalhandleiding die onverwacht en onbedoeld zijn levenswerk wordt. Nog altijd is de Schrijfwijzer – inmiddels toe aan de zesde editie, met bijna een half miljoen verkochte exemplaren – een kompas voor wankelmoedige schrijvers ‘om snel verder te kunnen met hun werk’. En hoewel Jan Renkema al jaren met emeritaat is, blijft hij zijn taalverwondering en tips delen. Ook op Twitter.
Paywall
Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.
Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.
Kies een lidmaatschap