Spring naar de content
bron: Robin Utrecht

Boris Dittrich: ‘Nederland is altijd een rechts land geweest’

Ooit was Boris Dittrich (67) de politiek leider van D66. Maar in de jaren erna ontpopte hij zich als mensenrechtenactivist en als schrijver van romans en non-fictieboeken. Een gesprek over de stand van het land, D66 anno 2022 en de schrijverij. ‘Luisteren is de kern van de nieuwe bestuurscultuur.’  

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Van welke recente politieke gebeurtenis had de ‘schrijver’ Boris Dittrich graag verslag gedaan, bij wijze van openingsscène van een nieuwe politieke thriller van zijn hand?

“Dan denk ik aan de ‘draai’ van Wopke inzake het standpunt over de stikstofreductie. Dat interview in het AD waarin hij de o zo moeizaam tot stand gekomen afspraken in het regeerakkoord met de vier coalitiepartners niet langer heilig verklaart, moet als een dolkstoot in de rug zijn ervaren door de betrokkenen. Vooral voor stikstofminister Christianne van der Wal moet dat heftig zijn geweest. Dus ik stel me de situatie voor, donderdagavond, zij met haar man aan de keukentafel thuis in Hierden, wijntje erbij, zij heeft haar pumps uitgetrokken en loopt lekker op blote voeten – zoals we ook zagen toen ze naar buiten kwam om die plotseling voor haar neus staande boeren op haar erf tegemoet te treden. Net als ze van haar drankje wil nippen, gaat haar telefoon. De werktelefoon, met een onbekende afzender, maar ze neemt toch op. Een stem zegt haar dat er morgen een interview verschijnt waarin het CDA bij monde van partijleider Hoekstra zijn ‘draai’ uit de doeken doet.” 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap