Spring naar de content
bron: Berry Stokvis/HH

Het wezen van de Wallen

Al sinds 1984 – met tussenpozen – zijn Roy Dames en Arnold-Jan Scheer bezig met de opnames voor de documentaire Het Hart van Amsterdam, over de Wallen. Ondanks vele tegenslagen zetten ze door. ‘Roy is een type dat niet stopt met filmen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

Eerder vandaag is de bril van documentairemaker Roy Dames in het water gevallen. “Ik weet niet waar hij nu is,” zegt collega en compagnon Arnold-Jan Scheer. “Ik zal ’m bellen.” Scheer staat in de hal van station Amsterdam Centraal. In het rumoer van passanten en mededelingen voor reizigers hoort hij de telefoon van Dames ergens ver weg overgaan en overschakelen op de voicemail. “Hij neemt niet op. Roy neemt nooit op.” 

Goed, dan gaan we eerst zonder Dames naar de Wallen. Scheer gaat voorop over het Stationsplein, voorbij voetgangers, fietsers, voetbalsupporters – het is vanavond Ajax-Glasgow Rangers – en een jongeman die met vuur het Woord Gods verkondigt (“want niet door goede werken zul je behouden worden, maar alleen door genade!”) tot bij de Nieuwebrugsteeg, waar het spannendste stukje hoofdstad begint. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap