Spring naar de content
bron: anp

Credo en hartekreet

In Het lied van Europa schetst Leon de Winter een dystopie. Ons continent ontwikkelt zich tot Big Brother, dat zijn burgers met behulp van big tech voortdurend in de gaten houdt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Wie is Leon de Winter? Opgeleid aan de filmacademie, ontwikkelde hij zich in de jaren tachtig tot experimentele filmmaker en romanschrijver. In 1994 publiceerde hij een pamflet ‘ter bestrijding van extreem rechts’. Je zou de jonge De Winter naar huidige maatstaven een ‘woke activist’ kunnen noemen. Maar dat was toen. De afgelopen vijftien jaar maakte hij in zijn columns (eerst voor Elsevier, daarna in De Telegraaf) gehakt van iedere vorm van ‘woke’ denken. Als schrijver excelleerde hij intussen met plotgedreven, spannende romans. Op Twitter betoonde hij zich een klimaat- en corona-scepticus. En dan stapte hij ook nog in de fabricage van koolhydraatarme friet.

Wie is Leon de Winter? Om een beeld te krijgen van wat hem werkelijk bezighoudt – zijn zorgen, zijn drijfveren – moet je zijn nieuwe roman lezen. De Winter werkte vijf jaar aan Het lied van Europa, voor zijn doen lang. Een paar jaar terug werd de roman al aangekondigd als De dood van Europa, maar dat vond de schrijver wellicht te doemdenkerig klinken. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap