Spring naar de content
bron: anp

Psycholoog Martin Appelo: ‘Ik ben open over mijn eigen narcisme’

Psycholoog Martin Appelo (60) was een veelgevraagde gast op radio en tv, tot zijn eigenzinnige optredens te veel weerstand opriepen. Als therapeut behandelt hij veel narcisten. Daarbij helpt het dat hij er zelf ook een is. ‘In plaats van te vragen om liefde, ben ik die gaan geven.’  

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Schalekamp

Hij was wel vaker te gast in radio- of televisieprogramma’s en het was zeker niet zijn opzienbarendste optreden, wel eentje met de grootste gevolgen. Eind april 2020, de ergste schrik over het coronavirus was geluwd en psycholoog Martin Appelo (1962) zat bij Radio 1. Premier Rutte had in zijn persconferentie net weer stevige maatregelen aangekondigd, waarop Appelo zei een opstand te verwachten. Dat mensen het niet langer gaan accepteren, zich niet zouden laten opsluiten. Vanuit psychologisch perspectief was het dom, volgens hem: als je mensen autonomie ontneemt terwijl ze geen rechtstreeks gevaar voelen, ontstaat er gedoe. “Actief, dat ze boos naar het Malieveld gaan, wat ik heel goed snap, of passief, dat ze ja zeggen en nee doen.” 

Presentatrice Simone Weimans schrok zich een hoedje, het werd een raar gesprek. “En vervolgens ging Nederland los op me. In talkshows, op Twitter.” Zoals cabaretier/nationaal geweten Claudia de Breij: “Wat voor idiote opruier van een zogenaamde psycholoog hebben jullie nu op de nationale nieuwszender @NPORadio1????” 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 6 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap