Spring naar de content

Woning verhuren voor extra inkomsten: hoe zit dat?

Als je opzoek bent naar een manier om wat extra inkomsten te genereren, dan is het verhuren van jouw woning een uitstekende optie. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Want hoe zit het nou eigenlijk precies? We vertellen je graag meer in dit artikel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Bepaal hoe je de woning wilt verhuren

Je kunt ervoor kiezen om de hele woning te verhuren, of een gedeelte hiervan (kamers). Daarnaast is het goed om erover na te denken of je tijdelijke verhuur aanbiedt, of voor onbepaalde tijd. De manier waarop je de woning verhuurt is belangrijk omdat er verschillende verhuurregels zijn als het aankomt op het soort verhuur. 

Zorg er dus voor dat je de regels voor het woning verhuren kent en ook nakomt. Je moet weten wat je kunt, maar ook zeker moet doen als verhuurder. Daarnaast is het ook goed om te weten dat het verhuren van een woning gevolgen kan hebben voor jouw belasting en hypotheekrenteaftrek. Bezoek de website van de fiscus om je hierover verder in te lezen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Vraag de bank en gemeente om toestemming

Voordat je je woning gaat verhuren dien je toestemming te vragen aan jouw bank. Als je begint met het verhuren zonder dat je toestemming hebt, dan kan de bank eisen dat je je gehele hypotheek onmiddellijk moet afbetalen. Ook toestemming vragen aan de gemeente is een must. Iedere gemeente bepaalt zijn eigen regels als het aankomt op woningverhuur. Wellicht heb je één of meerdere vergunningen nodig, dus vraag het zeker na.

Afspraken vastleggen met jouw huurder

Of je nou te maken hebt met expats verhuur, of andere huurders, je moet alle afspraken met jouw huurder vastleggen in een huurcontract. Op deze manier is het voor iedereen duidelijk wat de rechten en plichten zijn. 

In een huurcontract voor een huurwoning staan in ieder geval de volgende punten:

  • naam van de huurder;
  • naam van de verhuurder;
  • de huur, all-in of verdeeld in kale huur en servicekosten;
  • de borg, hoe hoog die is;
  • het adres;
  • een omschrijving van de huurwoning (aantal kamers, badkamer, tuin);
  • begindatum huurcontract;
  • het tijdstip en de manier waarop de huurder betaalt;
  • datum wanneer de huur omhoog gaat;
  • de regels voor de bewoners;
  • jouw handtekening en de handtekening van de huurder. 

Controleer je verzekeringen

Als je de woning gaat verhuren dan dien je een opstal- en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wellicht had je deze al, maar verandert er iets omdat je de woning nu gaat verhuren en niet zelf gaan bewonen. Neem voor dit soort vragen contact op met jouw verzekeringsmaatschappij.