Spring naar de content
bron: anp

Klagen is leuker

Frits van Egters mompelde het zichzelf al toe in De avonden: het gaat slecht, maar verder gaat het goed. Dat lijkt ook de gemoedstoestand van veel Nederlanders, onlangs gepeild door het SCP. Maar klopt de diagnose wel? En hoe slecht vergaat het onze krijgsmacht, nu de Oekraïne-oorlog zijn tweede jaar ingaat? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Onlust

Overvolle winkelstraten tijdens de kerstvakantie

Ieder jaar weer meldt het SCP dat de Nederlander blijkens onderzoek somber is gestemd over de stand van het land, alwaar de verhuftering regeert, waar niet meer naar elkaar wordt omgekeken, waar de overheid een onbetrouwbare en onbekwame partij is, enzovoort. Ieder jaar vraag je je af hoe die uitkomsten zich dan verhouden tot bijvoorbeeld de overvolle winkelstraten tijdens de kerstvakantie, tot de massale uittocht naar de wintersportgebieden, tot – om een dwarsstraat te noemen – het vreugdevolle nieuws dat de mensheid in staat is gebleken het gat in de ozonlaag langzaam weer te dichten? 

Gelukkig nuanceert het SCP tegenwoordig de eigen resultaten zelf ook, door tegen te werpen dat mensen zich weliswaar ontevreden en bezorgd betonen over van alles en nog wat, maar dat bij doorvragen blijkt dat ze daar in hun eigen, veilige coconnetjes nauwelijks weet, laat staan hinder van hebben. Het gaat slecht met ons, maar met mij gaat het verder eigenlijk heel goed. Waarmee de vraag rijst wat het nut is van dit soort onderzoeken.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap