Spring naar de content
bron: anp

Een boek dat is goedgekeurd door een sensitivity reader is een waardeloos boek

Een boek dat is goedgekeurd door een sensitivity reader is een waardeloos boek, omdat het angstvallig en braaf binnen de lijntjes kleurt, schrijft Ilja Leonard Pfeijffer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Voordat ik luidruchtig bijval in het koor van woedende stemmen die hun verontwaardiging uiten over het feit dat de kinderboeken van Roald Dahl op advies van zogenaamde 'sensitivity readers' zijn gekuist en aangepast aan de politiek correcte normen van inclusiviteit, is er eerst een aantal ongemakkelijke kanttekeningen te maken. 

Ten eerste heeft Roald Dahl bij leven zijn eigen teksten ook aangepast aan veranderende normen. De zogenaamde Oompa-Loompas zijn het bekendste voorbeeld. In 1964 waren zij nog zwart, maar in 1971 waren ze oranje en in 1973 wit. Roald Dahl verklaarde zelf dat zijn oorspronkelijke zwarte mannetjes bij nader inzien onbedoeld racistisch waren. De metamorfose van de Oompa-Loompas is gedocumenteerd en geanalyseerd in het artikel van L. Eplett, ‘For Oompa-Loompas, Orange Was the New Black’, Gastronomica 16.2, 2016, 12-17. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap