Spring naar de content
bron: anp

De verbijsterende oorlogsgeilheid van progressief Nederland

Waar zijn de linkse pacifisten met hun gebroken geweertje? De tijd dat linksmensen de kreet 'Liever een Rus in bed dan een kruisrakket' bezigden ligt ver achter ons, schrijft Arthur van Amerongen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arthur van Amerongen

Ik ben geen Putinversteher maar ik durf hier toch wel zonder veel schroom te beweren dat de president van Rusland aanstuurt op de totale Krieg, waarbij ook Nederland betrokken zal zijn. Immers: premier Mark Rutte beloofde bij een persconferentie in Washington dat Nederland Patriot-raketten zou gaan leveren, Ollongren heeft het regelmatig over de mogelijke levering van tanks (kinderachtig welles-nietes gezever met de Duitsers ) en Sjoerd Sjoerdsma eist dat Nederland zo snel mogelijk F-16’s moet leveren. Deze week werd Frans Timmermans geïnterviewd door de Franse staatsradio. Hij sloeg met zijn vuist op tafel en riep heel flink dat Oekraïne tot de tanden bewapend moet worden, dat er heel, héél veel munitie moet worden gestuurd naar dat land, en veel meer tanks. Generaal Timmermans repte ook nog iets over gevechtsvliegtuigen. Ik moest denken aan de herfst van 2014, toen minister Timmermans toe moest geven dat de Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen die doelen van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak bombardeerden, daarmee oorlogshandelingen verrichten. Maar dat betekende volgens de minister van Buitenlandse Zaken niet dat Nederland in oorlog was. Dat zei hij in een overleg met de Tweede Kamer. ‘Nederland geeft militaire steun in een gewapend conflict tussen IS en Irak, waarbij Irak steun krijgt van een internationale coalitie van landen. Dat gebeurt op verzoek van Irak, een soeverein land dat z'n soevereiniteit wil handhaven'.

De inzet van de F-16's kon volgens Timmermans worden gezien als een handeling in het kader van een gewapend conflict, waarop het internationaal humanitair recht van toepassing is. 'In die zin is het een oorlogshandeling, maar het betekent dus niet dat we in oorlog zijn.'

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap