Spring naar de content

Laminaat leggen doe je zo!

Het leggen van laminaat is een populaire manier om de vloer in je huis te bedekken. Het is betaalbaar, duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Als je van plan bent om laminaat te leggen, zijn hier enkele stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je het op de juiste manier doet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Stap 1: Bereid de ondervloer voor
De eerste stap bij het leggen van laminaat is het voorbereiden van de ondervloer. Dit is belangrijk omdat de ondervloer de basis vormt voor je laminaatvloer en eventuele oneffenheden of ongelijkheden kunnen de kwaliteit van je laminaatvloer beïnvloeden. Om de ondervloer voor te bereiden, moet je alle oude vloerbedekkingen en plinten verwijderen. Controleer vervolgens of de ondervloer schoon, droog en vlak is. Verwijder eventuele lijmresten of oneffenheden en vul grote gaten op met een vulmiddel.

Stap 2: Plaats de dampremmende folie
Nadat je de ondervloer hebt voorbereid, moet je een dampremmende folie plaatsen. Dit is belangrijk omdat de folie voorkomt dat vocht uit de ondervloer in je laminaatvloer terechtkomt. Dit kan ervoor zorgen dat je laminaat gaat uitzetten of krimpen, wat kan leiden tot beschadigingen. Zorg ervoor dat de folie ongeveer 5 centimeter over de randen van de kamer reikt en plak de randen van de folie vast met tape.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Stap 3: Kies de juiste laminaatvloer
Het kiezen van de juiste laminaatvloer is belangrijk omdat het bepaalt hoe de vloer eruitziet en hoe goed hij presteert. Laminaat online bestellen is overigens heel makkelijk! Kies een laminaatvloer die past bij de stijl van je huis en die geschikt is voor de ruimte waarin je hem gaat leggen. Als je bijvoorbeeld een laminaatvloer voor de badkamer zoekt, zorg er dan voor dat de vloer waterbestendig is. Meet ook de afmetingen van de kamer op om te bepalen hoeveel laminaat je nodig hebt.

Stap 4: Leg de eerste rij laminaat
Begin met het leggen van de eerste rij laminaat aan de lange zijde van de kamer, met de groefzijde naar de muur gericht. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de muur en het laminaat om de uitzetting van de vloer op te vangen. De exacte afstand hangt af van het type laminaat dat je hebt gekozen en de grootte van de kamer. Gebruik spieën om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is tussen de muur en het laminaat.

Stap 5: Leg de rest van het laminaat
Leg vervolgens de rest van het laminaat in rijen. Schuif het laminaat in elkaar met behulp van het kliksysteem en zorg ervoor dat de planken goed op hun plaats zitten. Begin elke nieuwe rij met een plank die minstens 30 centimeter langer is dan de vorige rij, zodat de naden tussen de planken niet op dezelfde plek terechtkomen. Dit zorgt voor een betere stabiliteit van de vloer.

Stap 6: Zaag het laminaat op maat
Wanneer je bij de randen van de kamer komt, moet je het laminaat op maat zagen. Dit kan je doen met een decoupeerzaag of een cirkelzaag. Zorg ervoor dat je het laminaat aan de juiste kant zaagt om de juiste randafwerking te krijgen. Houd ook rekening met de ruimte die je hebt gecreëerd tussen de muur en het laminaat bij het zagen van het laminaat op maat.

Stap 7: Plaats de plinten terug
Als je het laminaat hebt gelegd en op maat hebt gezaagd, kan je de plinten terugplaatsen. Dit geeft de vloer een nette afwerking en verbergt de kier tussen de muur en het laminaat. De plinten kan je vastzetten met een spijkerpistool of lijm.

Stap 8: Onderhoud van de laminaatvloer
Nu je laminaatvloer is gelegd, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Zorg ervoor dat je regelmatig stofzuigt en dweilt om stof en vuil te verwijderen. Gebruik geen te natte dweil, want dit kan het laminaat beschadigen. Vermijd ook het gebruik van schurende reinigingsmiddelen of stoomreinigers, omdat deze het oppervlak kunnen beschadigen.Houten vloeren van laminaatenparket.nl zijn trouwens erg goed van kwaliteit, dus neem daar zeker een kijkje!