Spring naar de content
bron: anp

Daar komt BBB: de rubberlaarzen dreunen

De democratie wordt van twee kanten uitgehold, schrijft Jan Kuitenbrouwer. 'Door boze, ontvoogde kiezers die zomaar achter een charismatische amateur aanlopen en door een impotente elite die nieuwkomers verdacht maakt en niet serieus neemt.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

De avond voor de verkiezingen van vorige week zond de NOS een groot debat uit. De landelijke partijleiders deden mee, maar er waren ook twaalf provinciale politici, een per provincie.

Als de landelijke kopstukken met elkaar in debat gingen was het het overbekende, ingestudeerde verbale schijngevecht. Alle partijen beschikken inmiddels over campagnemanagers, tekstschrijvers en mediacoaches die braaf alles toepassen wat zij bij BKB en op stage in Amerika geleerd hebben, en over lijsttrekkers die het hebben opgegeven om tegen ze in te gaan en gewoon werktuiglijk doen wat ze gezegd wordt. Alles wordt gescript, getest en gerepeteerd. Een uitwisseling van veredelde cafésnedigheden, veel meer is het niet. Als de provinciale kandidaten aan de beurt waren ging het heel anders. Ons onbekende mannen en vrouwen zetten geestdriftig uiteen waar zij in hun provincie mee bezig waren. Dat de problemen groot en complex zijn, maar dat zij er alles aan doen om samen met verschillende partijen en belanghebbenden tot oplossingen te komen, en dat dat eigenlijk best goed lukte. Geen snedige oneliners, geen gelikte styling, mensen die eerder geselecteerd leken op hun hart voor de publieke zaak dan op hun mediageniekheid of ‘uitstraling’.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap