Spring naar de content
bron: anp

Omarm de dissident

De democratie staat onder druk, menen velen. Het ene kamp wijt dat aan rechtse populisten, het andere vooral aan politieke elites. Hoe wordt de democratie dan ondermijnd, en hoe zouden we de burger meer zeggenschap kunnen geven? ‘Het negeren van al die onvrede is koren op de molen van extremisten.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bina Ayar

Toen de parlementaire democratie in 1848 werd ingevoerd, waren er overal in de wereld opstanden en oorlogen. In Nederland heerste toen nog cholera. Tegenwoordig is elke gebeurtenis – van een opstand in Brazilië tot corona of een theatraal Kameroptreden van een FVD-fractielid – aanleiding voor oproepen tot het beschermen of beperken van de democratie, wat in de praktijk vaak op hetzelfde neerkomt. 

In de strijd tegen bijvoorbeeld ‘extreemrechts’ en ‘complotdenkers’ wil vicepremier Sigrid Kaag (D66) zo haast maken met de aanpassing van de Wet op de politieke partijen om makkelijker politieke partijen te kunnen verbieden. Ook riep ze tijdens de Provinciale Statenverkiezingen de coalitiepartijen op om een samenwerking met partijen als FVD en PVV bij voorbaat uit te sluiten. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap