Spring naar de content
bron: anp

Waarom ik mij van republikein heb bekeerd tot monarchist

Ilja Leonard Pfeijffer is sinds enkele jaren overtuigd monarchist. 'Ik zou ervoor pleiten om de rol van deze man groter te maken in plaats van kleinet', zegt hij over koning Willem-Alexander.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Er bestaat natuurlijk geen enkele rationele rechtvaardiging voor het principe dat een democratisch land zich laat vertegenwoordigen door een gekroond staatshoofd dat zijn positie zonder enige vorm van democratische legitimatie louter op basis van zijn afkomst heeft verworven. Hoewel de Nederlandse koning sinds 2012 de regie is ontnomen over de kabinetsformatie, hoewel de invloed die hij als persoon kan uitoefenen op het beleid is geminimaliseerd en hoewel hij dankzij de kunstgreep van de ministeriële verantwoordelijkheid aan plaatsvervangende democratische controle onderhevig is, kunnen we niet om het feit heen dat zijn bestaan als zodanig onverenigbaar is met het gelijkheidsbeginsel van de democratische rechtsstaat. Dit is een filosofisch probleem, geen praktisch probleem, want in de praktijk functioneert het allemaal prima. Maar filosofische problemen dienen serieus genomen te worden en deze overweging was voor mij de reden waarom ik vroeger, in tijden dat ik de filosofie als onbesuisde jongeling nog veel serieuzer nam dan nu, een overtuigd republikein was. 

Dit veranderde op slag op de gelukkige dag waarop ik Zijne Majesteit koning Willem-Alexander persoonlijk ontmoette. Dit was op dinsdag 11 november 2014 in Paleis Noordeinde te Den Haag. Na het gesprek dat ik met hem mocht hebben, heb ik mij van republikein bekeerd tot een overtuigd monarchist. Ik heb mijn pen als een zwaard aan zijn voeten gelegd. Sindsdien heb ik nog driemaal het voorrecht genoten om de Majesteit te spreken, in het Quirinaal in Rome en tweemaal in het Paleis op de Dam te Amsterdam, waarbij ik in de juistheid van mijn conversie werd gesterkt. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap