Spring naar de content
bron: anp

Journalist of eikeltje met microfoon?

De man wiens microfoon werd afgepakt door Yoeri Albrecht werd overal een 'journalist' genoemd, maar dat is hij helemaal niet, schrijft Jan Kuitenbrouwer. 'Die man is een activist, dat is iets anders.' En waarom gaat de NVJ mee in deze uitholling? 'Hoe kan iemand mijn belangen als waarheidszoeker behartigen als hij ook leugenverkopers vertegenwoordigt?'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

‘Heeft het Westen de Russische invasie van Oekraïne uitgelokt?’, vroeg Instituut Clingendael zich eind vorig jaar af. Zij raadpleegden zeven Nederlandse experts: Ko Colijn, Rob de Wijk, Laurien Crump, Hubert Smeets, Bob Deen, Jolle Demmers en Jonathan Holslag. Alleen Demmers neemt een afwijkende positie in (‘ja’), de overigen zijn het in grote lijnen eens (vijf keer ‘nee’, één onthouding). De oorlog in Oekraïne heeft in Nederland nauwelijks tot debat geleid, er is een vrij brede consensus over de schuldvraag en de gepaste reactie. Zoals meestal volgt Nederland de Atlantische lijn, opzichtig genoeg voor schouderklopjes uit Londen en Washington, maar niet té, want als de wind draait moeten we overstag kunnen. Het bekende patroon.

Voor een debatcentrum is consensus de dood in de pot, dus 'om het debat te stimuleren' liet De Balie midden op het Leidseplein het wrak van een Russische tank neerzetten, kapotgeschoten door het Oekraïense leger. De vierkoppige bemanning van deze tank is waarschijnlijk op uiterst gruwelijke wijze om het leven gekomen. Eerst word je bij de inslag van zo’n granaat door de luchtdruk verpletterd, en als je dan nog niet dood bent, verbrand je levend.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap