Spring naar de content
bron: 24

Verduurzaming van je woning in 3 eenvoudige stappen

Wil je graag je woning verduurzamen, dan is dat een stap in de goede richting om je steentje bij te dragen aan een schoon en beter milieu.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Toch is het verduurzamen niet iets wat je van vandaag op morgen doet en komt er het nodige bij kijken. Nu kun je uiteraard beginnen met wat kleine aanpassing binnen en rondom je huis, maar is de echte impact natuurlijk pas op het moment dat je ervoor kiest om je woning volledig te laten isoleren, om zonnepanelen te laten plaatsen of om bijvoorbeeld te kiezen voor een warmtepomp. Omdat de aanpassingen een flinke investering zijn, is het goed de verschillende opties als het gaat om bijvoorbeeld een financiering eens te onderzoeken. We nemen je daarom in de volgende 3 stappen mee, zodat ook jij kunt beginnen met het verduurzamen van je huis.

Wat wil je graag verduurzamen

Zoals we hebben besproken in de alinea hierboven, zijn er 3 manieren van verduurzamen, die ook een serieuze impact hebben op de uitstoot van CO2, maar ook op je eigen portemonnee. Op het moment dat je kiest voor het laten plaatsen van zonnepanelen, dan betaal je in de meeste gevallen helemaal niets meer voor het stroom en wek je als het goed is alles zelf op. Dit heeft als voordeel dat je binnen gemiddeld 7 tot 9 jaar je investering terug hebt verdiend, waarna je uiteraard ook in de jaren erna nog het nodige zult opbrengen aan stroom. Bepaal dus voor jezelf welke aanpassing je wilt laten uitvoeren, zodat je verder kunt met het maken van een financieel plan.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Verduurzaming van je woning financieren

Het verduurzamen van je woning kost een hoop geld. Uiteraard verdient zich dat op lange termijn meer dan terug, maar moet het wel eerst worden bekostigd. Gelukkig zijn er daarom ook genoeg mogelijkheden om dit te kunnen financieren. Stel dat we kijken naar het laten plaatsen van zonnepanelen, dan heb je ook de mogelijkheid deze in een leaseconstructie te laten plaatsen, waarbij je voor een vast bedrag per maand zonnepanelen op het dak hebt. Uiteraard liggen de uiteindelijke kosten wel wat hoger dan wanneer je ze direct uit eigen zak betaalt, maar begin je wel meteen met besparen. Lijkt je dit wel wat en wil je ook graag verduurzaming van je woning financieren, dan is het goed om de mogelijkheden bij verschillende partijen op te vragen. Vaak kunnen ze je redelijk snel voorzien van een passend advies en natuurlijk of dit ook voor jouw situatie mogelijk is.

Werkzaamheden laten uitvoeren

Nadat je  hebt besloten wat het moet gaan worden en je ook de financiering rond hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Je ramen isoleren met een lening zorgt er namelijk wel voor dat je direct profiteert. Kies je ervoor om eerst te gaan sparen, dan laat je in de periode vanaf het sparen tot het laten uitvoeren van de werkzaamheden ook geld liggen. Daarbij komt ook dat je tegenwoordig relatief voordelig kunt lenen, vooral wanneer het gaat om verduurzaming van je woning, dat je eigenlijk wel gek bent om dit uit eigen zak te betalen.