Spring naar de content
bron: anp

Een vakantiekoning mag wat kosten

Het koningshuis moet verbinden, representeren en kan een moreel kompas zijn. De vraag is of de koning en zijn vrouw dit gezien hun luxueuze levensstijl ook beseffen, schrijft Kemal Rijken in zijn boek Monarchie – Koningshuizen in Europa vanaf 1940, geschiedenis, uitdagingen en overlevingskansen. Een voorpublicatie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kemal Rijken

De monarchie van Nederland zou de duurste in Europa zijn, zo wordt vaak beweerd. De vraag is of dit klopt, want de – meestal journalistieke – onderzoeken worden veelal anders uitgevoerd. Bovendien is het lastig vergelijken, omdat de administratie per land enorm kan verschillen en niet alle inkomsten en uitgaven openbaar zijn. Neem de beveiliging, die omwille van de veiligheid van de koningshuisleden in geen enkele monarchie volledig wordt prijsgegeven. Verder houdt de budgettaire transparantie in monarchieën vaak te wensen over: hoe de families hun eigen inkomen besteden blijft vrijwel overal geheim. 

De onderzoeken van de Belgische hoogleraar overheidsfinanciën Herman Matthijs worden door velen als betrouwbaar gezien. In zijn boek What’s the public budget cost of Monarchs and Presidents? (2020) houdt hij zoveel mogelijk rekening met de verschillende omstandigheden. Matthijs concludeert dat de Britse monarchie de duurste van Europa is. Dat een groot deel van de onkosten in Groot-Brittannië wordt betaald uit zeker vijftien procent van de baten uit de Crown Estate, betekent niet dat de belastingbetaler ‘weinig’ betaalt. Het gaat immers om geld dat normaal gesproken naar de schatkist zou vloeien. De Britse belastingbetalers vangen dus vijftien procent minder uit de Crown Estate. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap