Spring naar de content
bron: johan kleinjan

Premier gezocht

Wie wordt de opvolger van Mark Rutte? En waar moet die persoon aan voldoen om nieuw elan te brengen? Het liefst een man of vrouw die niet ons cynisme aanwakkert, maar juist ons geloof in de democratie. Bestaat zo iemand überhaupt? Op zoek naar de ideale minister-president. ‘Onze premier moet onmogelijk redelijk en principieel principeloos zijn.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans van Willigenburg

Als de voortekenen niet bedriegen, zullen ook de aanstaande Kamerverkiezingen in hoge mate worden bepaald door het clickbait-gehalte van de lijsttrekkers. Trokken partijen zich ooit terug in perifere zaaltjes om zich te buigen over hun eigen wereldbeeld en principes, om die eventueel te herformuleren, anno 2023 gaat het vooral om ‘Wie geeft ons smoel?’, ‘Wie gaat de kar trekken?’, en ‘Wie heeft de beste kans tv-debatten te winnen?’. Lijsttrekkers zijn nu de hoofdmerken en hun partijen de submerken.

Beweren dat de nieuwe combinatie PvdA/GroenLinks is veranderd in de Frans Timmermans-partij is wellicht iets te rigide. Anderzijds moet je halfblind zijn om te ontkennen dat zijn lancering als lijsttrekker brute top-downstrategie is. Door zijn enorme naamsbekendheid en indrukwekkende cv zal zijn persoon tijdens de verkiezingscampagne veel meer gewicht in de schaal leggen dan partijstandpunten over pakweg het bestaansminimum, het woningbouwbeleid of de productie van biomassa. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap