Spring naar de content
bron: anp

Haat ís geen metafoor!

Jan Kuitenbrouwer verbaast zich over de dubbele moraal van woke. 'Een verkeerd voornaamwoord is een ‘haatmisdrijf’, maar het bloedbad van Hamas in Israël is een vorm van ‘niet-metaforische dekolonisatie’? In welk metrisch systeem zijn dat vergelijkbare grootheden?'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Niet de aanval van Hamas op Israël is een verrassing, de verrassing is dat het voor velen een verrassing was, schreef Max Pam hier vorige week, en hij heeft volkomen gelijk. Isis heeft al duidelijk laten zien waar gehersenspoelde moslimextremisten toe in staat zijn, en hun ‘kalifaat’ is maar een paar honderd kilometer verderop. Hoe diep je een hek ook ingraaft, haat laat zich niet tegenhouden. Voor het transport van haat is trillende lucht genoeg. En internet.

Wel lijkt het alsof er méér van is, tegenwoordig. ‘Haat’ - ik geloof niet dat dat woord twintig jaar geleden zo vaak viel als tegenwoordig. We lijden aan haatinflatie. Niet een paar procentjes, maar zoals destijds in Weimar, waar je met een koffer geld naar de bakker moest. Vijftig grijstinten van aversie maakten plaats voor één, de allerzwaarste vorm.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap