Spring naar de content
bron: anp

De diepte van armoede

Bestaanszekerheid is een van de belangrijkste thema’s van de komende verkiezingen. Wonen, zorg, voedsel, onderwijs, alles is ingewikkelder als je weinig geld hebt. Pas nu het ook de middenklasse raakt, staat het onderwerp in de aandacht. ‘De hoogopgeleide klasse grossiert in blinde vlekken en onwetendheid.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

Armoede is als een put met gladde wanden. Als je er eenmaal in zit, kom je er niet zomaar meer uit. Het leven is zwaar, daar op de bodem. Je hebt weinig te makken, weinig te doen, maar het ergst is misschien nog wel dat je geen zicht hebt op beter. De put is je wereld. Daarboven gaat het leven zijn gang, je hoort plezier en drukte, en je neemt er niet aan deel. 

Armoe gaat in je systeem zitten, zegt Tim ’S Jongers, directeur van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, en bevlogen armoedebestrijder. “Als je constant in onzekerheid leeft, heeft dat effect op je lichaam, je stress-huishouding. Je raakt gewoon verlamd. En het ergste is dat degene die het meest verlamd is, recht heeft op de meeste inkomensondersteuning, en in het woud aan regelingen de meeste fouten kan maken. Als je een fout hebt gemaakt, wordt de ellende nog erger.” 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap