Spring naar de content

Jacobse & Van Es

Er zijn in Nederland precies 570 handtekeningen van sympathisanten en 11.250 euro borg nodig om in alle kieskringen deel te nemen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Die borgsom wordt ook nog terugbetaald als een partij 75 procent van de stemmen behaalt die nodig zijn voor één zetel. Dat zijn geen zware eisen, om het eufemistisch te stellen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Bijna dertig jaar geleden was Nederland behoorlijk in de ban van De Tegenpartij. Deze beweging, opgericht door de Haagse ‘vrije jongens’ F. Jacobse en Tedje van Es, was weliswaar slechts een fictieve politieke partij, maar het bleek er wel een met potentie. Sterker, met ‘geen gezeik, iedereen rijk’ wisten Jacobse en Van Es, gespeeld door de VPRO-coryfeeën Wim de Bie en Kees van Kooten, de Nederlandse kiezer echt te mobiliseren. Er lagen volgens opiniepeilers meerdere Kamerzetels klaar voor De Tegenpartij, die eigenlijk alleen maar was bedacht om extreem-rechtse partijen als de NVU en Centrumpartij belachelijk te maken. Van Kooten en De Bie schrokken zich te pletter en ontbonden de partij, die met het programma ‘Rug op ’81’ veel potentiële kiezers wist te binden.

‘Rug op’ – dat is ook de houding die de website GeenStijl etaleert. En van PowNed, de omroepvereniging van GeenStijl-oprichter Dominique Weesie, die het publieke omroepbestel van binnenuit wil gaan vernietigen. “Gewoon, omdat het kan.” PowNed verzamelde in no time voldoende leden, en sinds vorige week ligt het beleidsplan van de omroep bij het Commissariaat voor de Media en de Raad van Cultuur, de organen die minister Ronald Plasterk (vrijblijvend) adviseren over het al dan niet toelaten van PowNed tot het bestel. Natuurlijk is PowNed gelieerd aan GeenStijl en GeenStijl aan de Telegraaf Media Groep (die diensten aan PowNed heeft ‘geschonken’), maar dat procedurele vuiltje is juridisch kundig weggewerkt. Plasterk kan, ook vanwege het uitstekende beleidsplan van PowNed, alleen maar ‘ja’ zeggen.

En dan is het zover en komt PowNed, zo staat in het beleidsplan, met ‘Partytime’. Een programma dat helemaal draait om het oprichten van een politieke partij, die precies gaat doen wat ‘het volk’ wil, met de mensen die ‘het volk’ wil, zelfs met de naam die ‘het volk’ wil. Na een nachtmerrie voor Hilversum wordt PowNed dan ook nog een nachtmerrie voor Den Haag. Gewoon, omdat het kan.


Jan Dijkgraaf ([email protected])

Onderwerpen