Spring naar de content

Buitenspel – Altijd op zoek naar gezonde wondergoedjes

Wat doet een topsporter eigenlijk op de momenten wanneer hij of zij niet bezig is met sporten? In deze rubriek worden sporters bevraagd naar hun leven buiten de sportwereld. In aflevering vier roeier Govert Viergever (26), die zich begin september in de vier-zonder voor de Spelen van Rio plaatste. Viergever heeft een gezonde passie voor eten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lennart Bloemhof

Het is een uit de hand gelopen hobby geworden, erkent Viergever meteen. Zijn fascinatie voor eten. En dan vooral voeding waar hij als sportman profijt van heeft. “Ik ben nogal klein voor een roeier”, legt Viergever uit over het ontstaan van zijn interesse in etenswaar. Met zijn 1.85 meter kan hij zich prima redden in de gewone wereld, maar in het roeien is hij naar eigen zeggen een dwerg in de NBA.

Breedte
“Ik had daardoor al vrij snel door dat ik met mijn lengte niet snel in een ploeg terecht zou komen. Daar komt bij dat ik ook niet heel veel talent had”, zo vervolgt hij zijn goudeerlijke pleidooi. “Het moet toch ergens vandaan komen. Ik bedacht: als ik niet in de lengte kan groeien, dan maar in de breedte.”

Viergever (links, op slag) in de vier-zonder op de WK roeien dit jaar.
Viergever (links, op slag) in de vier-zonder op de WK roeien dit jaar.

Schwarzenegger
Viergever raakte geïnteresseerd in bodybuilding. Of meer: in de voeding van bodybuilders. Want als er in één tak van sport voeding cruciaal is, dan is het in bodybuilding. “Je kunt je lichaam vormen zoals je zelf wil. Van sprietje naar spierbundel. Alleen zonder de juiste voeding gaat niemand groeien.”

Niet toevallig heeft zijn grote voorbeeld ook zijn wortels in de bodybuildwereld: Arnold Schwarzenegger. “Hij heeft veel wijsheden op voedingsgebied”, zegt Viergever over de Oostenrijkse krachtpatser. “En zijn lijfspreuk – visualiseer wat je wilt bereiken, maak een plan en voer het uit – is mijn inspiratie.” Dus toog Viergever met zijn missie naar de bibliotheek, struinde sites af en ging in gesprek met voedingsexperts. “Allemaal zelfstudie”, zegt hij, “en ik ging het steeds leuker vinden”.

Proefkonijn
Daarna ging hij uitproberen wat wel en niet werkte. “Ik ben mijn eigen proefkonijn”, zegt Viergever lachend. Lekker was het probeerwerk overigens niet altijd. Ooit had hij ergens een schimmel opgedoken die groeit in het zenuwstelsel van rupsen. Het zou de maximale zuurstofopname vergroten en weerstand en energie verhogen. Het bleef bij één keer, en niet weer.

Kwaliteit boven kwantiteit
Viergever heeft zijn lessen gedocumenteerd in tekst op zijn weblog onder de noemer ‘Govert’s goeie shit Blog’. Het staat vol met onder meer betogen dat een biertje op z’n tijd best kan als toproeier, melk lang niet zo goed is als men denkt of een lofrede aan het adres van – jawel – kerrie. Ook is Viergever in videovorm actief op YouTube (gebruikersnaam: govert4giver), waar hij onder meer voedseltips geeft. De droog gemonteerde filmpjes zijn wijdverspreid in de roeiwereld.

Wat zijn belangrijkste inzicht is geweest in de loop der jaren? “Dat het niet om kwantiteit draait, maar om kwaliteit van voedsel”, zegt Viergever. “Er is een heersend dogma in de topsport dat je heel veel moet eten. Dat klopt ook, want je verbrandt veel calorieën. Als beginnend topsporter at ik dus als een dokwerker. Mijn huisgenoten haalden voor de grap zelfs mijn bord weg en serveerden mijn eten in een voertrog.”

Boterham met kaas
Nadat hij zich ging verdiepen in voeding, kwam hij erachter dat de gedachte veel te eten “fundamenteel onjuist” is. Nu eet Viergever voornamelijk vers, onbewerkt en biologisch voedsel. In de praktijk komt dat neer op vooral veel groente en sap. Sindsdien voelt hij zich sterker en fitter. “Onnatuurlijke stoffen vormen een belasting voor je als topsporter, en als sporter is elke belasting die je niet in je training krijgt onnodig extra. Je kunt niet meer denken dat je olympisch kampioen wordt op een boterham met kaas”, stelt hij. “Ik denk ook dat, breder gesteld, mensen een chronisch tekort aan voedingstoffen binnenkrijgen. Ons eten vult wel, maar voedt niet.”

Magic bullet
Verder gelooft Viergever als topsporter heilig in het gebruik van bijvoorbeeld voedingssupplementen. Hij benadrukt dat dergelijke zaken alleen effect hebben als de basis – dus goede voeding – in orde is. “Daarna kun je gaan experimenteren met supplementen. Dat is leuk, want het heeft snel effect. Iedereen zoekt naar die cocktail, de magic bullet, om een paar procenten harder te gaan. Ik ook.”

Daarom leest hij de nieuwste onderzoeken over het optimaliseren van het menselijk lichaam, volgt “de goede accounts op Twitter” en hij luistert podcasts om op de hoogte te blijven. Viergever is er ongeveer een uur per dag aan kwijt, schat hij.

2013-08-26 20:00:00 epa03837817 Netherland's Sjoerd De Groot, Ruben Knab, Gerbren Spoelstra, Thomas Doornbos, Vincent Van der Want, Boudewijn Roell, David Kuiper, Govert Viergever and Peter Wiersum compete in the men's eights heat at the 2013 World Rowing Championships in Chungju, South Korea, 26 August 2013. The competition will last until 01 September. EPA/JEON HEON-KYUN
Viergever in actie tijdens het WK in 2013 in Chungju

Toch is hij ook weer niet zo veel met zijn voeding bezig, dat het zijn leven domineert. Hij haalt soms een snack en van kerstdiners wordt ook gewoon genoten. Viergever: “Ik hou van lekker eten en ben snel aangetrokken tot slecht voedsel. Ik plan in mijn week momenten om dat te kunnen doen. Het liefst ben ik ook zo min mogelijk tijd aan koken kwijt. Daar heb ik een hekel aan. Het bedenken, dat vind ik het leukste.”

Groen
Wel ligt zijn blog en videokanaal al een tijdje stil. Dat wil hij binnenkort weer oppakken, nu hij wat rust in zijn hoofd heeft met het ticket naar de Spelen van Rio en zijn plek in de roeiselectie wat zekerder is. Zijn enthousiasme voor voedsel slaat ook over op de andere roeiers in de selectie. Groen staat steeds vaker op het menu bij zijn sportcollega’s. Na zijn carrière hoopt hij zijn voedseltips met een veel groter publiek te delen. “Misschien via een boek, ofzo. Maar dat komt later.”