Spring naar de content
bron: pexels

Een smart home heeft de toekomst

Vanuit bed het koffiezetapparaat alvast aanzetten, de wasmachine vanaf werk bedienen en in de supermarkt checken of je genoeg eieren hebt: het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar het is allemaal al mogelijk dankzij slimme apparaten. Er zijn misschien nog niet veel mensen die een volwaardige smart home hebben, maar slimme apparaten winnen wél steeds meer terrein. We doen de ins en outs van een smart home uit de doeken. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Wat is een smart home precies?

Om te beginnen: wat is een smart home precies? Simpel gezegd kunnen de elektrische apparaten in een smart home met elkaar communiceren, meestal via wifi of Bluetooth. Een belangrijk eigenschap is dat je niet meer naast het apparaat hoeft te staan om hem te bedienen, dit kan ook vanuit een andere kamer, via je smartphone of tablet. Bij bepaalde apparaten hoef je zelfs niet eens thuis te zijn, maar kun je ze bijvoorbeeld ook vanaf je vakantiebestemming bedienen. Bovendien kun je vaak ook bepaalde tijdsschema’s instellen, oftewel: ervoor zorgen dat apparaten op een bepaalde tijd aan- of uitgaan. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

De voordelen van een smart home 

Het moge duidelijk zijn: een smart home levert een hoop gemak op in je leven. Het is natuurlijk zeer comfortabel dat je je apparaten vanaf je smartphone (of ander apparaat) bedient of zelfs automatisch aan- en uit kan laten gaan. 

Maar dat zijn niet de enige voordelen. Zo kun je er ook de veiligheid in huis mee verhogen. Zo kun je de verlichting aanzetten terwijl je er niet bent en zo de indruk wekken dat er iemand thuis is – hiermee houd je inbrekers buiten de deur. Ook zie je bijvoorbeeld met een slimme deurbel wie er voor de deur staat en houdt een slim alarmsysteem je op de hoogte van verdachte activiteit.  

Daarnaast kun je er ook nog geld door besparen! Hoewel de aanschaf van zulke apparaten natuurlijk wel geld kost, levert het je ook geld op. Dit komt omdat je ermee voor een lagere energierekening kunt zorgen. Ben je onverhoopt de lampen vergeten uit te zetten voordat je de deur uitging? Dan doe je dat vanaf afstand alsnog en verbruik je niet onnodig energie. Bovendien geven slimme apparaten vaak een nauwkeurig inzicht in je energieverbruik, waardoor al snel duidelijk wordt hoe je hierop kunt besparen. 

De nadelen van een smart home

Dat klinkt natuurlijk allemaal erg goed. Kleven er dan eigenlijk ook nadelen aan? Er zijn in ieder geval een aantal factoren om rekening mee te houden. Zo kan het gecompliceerd zijn om alle apparaten naadloos met elkaar te laten verbinden, want momenteel werkt nog niet alles even goed samen. Check dus altijd of een slim product werkt met de andere producten die je in huis hebt staan, anders is het natuurlijk zonde.


Bovendien hangt er nog wel een aardig prijskaartje aan veel slimme apparaten. Er zijn tegenwoordig ook genoeg budgetvarianten, maar dan lever je vaak behoorlijk in op kwaliteit en duurzaamheid. Natuurlijk kun je wel apparaten met een goede prijs-kwaliteitverhouding vinden, maar dan moet je je er wel een beetje in verdiepen. Zoek naar bijvoorbeeld naar sites die op zoek gaan naar het beste product binnen een bepaalde categorie en deze uitgebreid testen en reviewen. 

Daarnaast loop je het risico dat je gehackt wordt. Omdat de verschillende apparaten met elkaar verbonden zijn, heeft dat meteen grote gevolgen. Het is dus wel echt noodzakelijk om je hier optimaal tegen te beschermen. Het belangrijkste is dat je smartphone beveiligd is met een wachtwoord. Zorg dat dit een sterk wachtwoord is die moeilijk te kraken is en verander hem eens in de zoveel tijd. Ook is het aan te raden om de apparaten van betrouwbare fabrikanten te kopen en beveiligingsupdates altijd zo snel mogelijk uit te voeren.  

Een smart home creëren 

Je huis in één klap omtoveren tot een smart home is – zoals gezegd –  nogal een prijzige bedoeling en bovendien zonde van apparaten die nog prima werken. Je kunt daarom wellicht beter elke keer als een apparaat het begeeft of dringend aan vervanging toe is, een slim apparaat in diens plaats kopen. Ook kun je eventueel gebruikmaken van slimme stekker. Hiermee maak je je ‘domme apparaten’ alsnog slim. Zo bouw je stapsgewijs aan een smart home!