Spring naar de content
bron: anp

De boeren zijn de oorzaak van de avondklokrellen

Vanuit zijn woonplaats Genua beschouwt Ilja Leonard Pfeijffer wekelijks een onderwerp dat het Nederlandse nieuws beheerst. Deze week schrijft hij over de onlusten in meerdere steden bij demonstraties tegen de avondklok: “Een regering die geen grenzen stelt, mag vroeg of laat de glasscherven opvegen van geplunderde winkels.”

Iedereen is tegen geweld. De rellen in de Nederlandse steden na de invoering van de avondklok worden door de ene na de andere gezaghebbende of minder gezaghebbende politicus of beleidsmaker in de meest expliciete termen veroordeeld, alsof het een wedstrijd is wie de meeste verontwaardiging in een tweet kan stoppen. Geert Wilders, die toch gedeeltelijk verantwoordelijk kan worden gehouden voor een maatschappelijk klimaat waarin met toenemend zelfvertrouwen uiting wordt gegeven aan het gezonde volksgevoel, pleitte er zelfs voor om het leger in te zetten tegen het brandschattende schorriemorrie.

Overigens vindt de oproep van Wilders geen gehoor bij de regering en het parlement. Daar wordt gezegd dat het een taak van de politie is om de rellen in te dammen. Daar is veel lof voor de politie, zoals gisteren bleek tijdens het ingelaste Kamerdebat over de onlusten. In geval van nood denk het Kabinet eraan om de hulp in te roepen van Belgische of Duitse politieagenten, maar het leger mag lekker blijven pingpongen in de kazernes.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Kies een abonnement

Afgezien van het feit dat ik mij afvraag of het werkelijk een goed idee is, met het oog op de symboliek, om de avondklok in Nederland te laten afdwingen door Duitse ordediensten, is lof voor de politie net zo’n verplicht en leeg ritueel als de wedstrijd in verontwaardiging over het geweld. Als het in tientallen steden uit de hand loopt, heeft de politie zich per definitie niet goed van haar taak gekweten.

Als het in tientallen steden uit de hand loopt, heeft de politie zich per definitie niet goed van haar taak gekweten

Ik was er niet bij. Ik zit in mijn lockdown in Italië. Maar ik heb alle filmpjes bekeken en wat ik zag, waren plukjes knullen die vrij spel hadden in de lege straten en waar uiteindelijk een paar lieve Nederlandse agenten op af werden gestuurd op de fiets. Zelfs de ME had iets verontschuldigends. Ze straalden uit dat ze alleen maar een beetje voor de vorm chargetjes uitvoerden, als een soort bezweringsdansje, en dat ze hun wapenstokken nog eerder door midden zouden breken dan er rake klappen mee uit te delen. Ze zijn blij met de assistentie van de plaatselijke voetbalsupporters die de straten van hun stad helpen verdedigen tegen het schorem, de lieverds. En na afloop samen een selfie maken.

Ik heb wel eens een optreden gezien van de Italiaanse carabinieri. Nou zeg ik niet onmiddellijk dat het zo moet, maar effectief is het zeker. Dat is politie. Als zij in wapenrusting hun bussen uit komen, is er niemand die er nog aan twijfelt wie de baas is.

Nu wil ik niet onmiddellijk over Srebrenica beginnen, maar de Nederlandse ordediensten hebben er een handje van om de sfeer niet te verpesten en de veiligheid van het eigen personeel voorop te stellen. De Engelse uitdrukking ‘Dutch courage’ is niet voor niets ontstaan en gevleugeld geworden.

De Nederlandse ordediensten hebben er een handje van om de sfeer niet te verpesten en de veiligheid van het eigen personeel voorop te stellen

De rellen gaan niet over de avondklok. Ze gaan nergens over. De oorzaak is niet gelegen in de coronamaatregelen van de regering maar precies in de lamlendigheid waarmee in Nederland gezag wordt afgedwongen. Als de avondklok een rol speelt bij de gevoelens van ongenoegen, dan komt dat doordat het de zoveelste maatregel is na vele maatregelen die niet geholpen hebben. Ze hebben niet geholpen omdat de mensen zich onvoldoende aan die maatregelen hielden, omdat ze niet werden gehandhaafd. Je kunt geen draagvlak creëren voor beperkende maatregelen als je overtreders niet straft, want waarom zou je braaf zijn als je de hele tijd om je heen ziet dat anderen dat niet doen en niemand ingrijpt? Draagvlak is gebaat bij duidelijkheid en duidelijkheid bij handhaving.

Maar de werkelijke oorzaak van deze onlusten zijn de boeren, of beter gezegd de halfzachte manier waarop er is opgetreden tegen het boerenprotest. Als je met een tractor het provinciehuis van Groningen binnen kunt rijden en daarmee gedaan krijgt dat de stikstofbeperkingen worden geschrapt, aangepast of uitgesteld, wanneer politici uit angsthazerij of uit een geperverteerd idee van democratie welwillend luisteren naar de pressie van gewelddadige belangengroepen, dan is het niet raar dat het idee postvat dat geweld loont en dat je ongestraft de straat op kunt om auto’s en teststraten in de fik te steken en de ruiten van een ziekenhuis in te kinkelen als je het vermomt als een protest tegen het beleid.

Als je een kind opvoedt, moet je grenzen stellen. Een regering die geen grenzen stelt, mag vroeg of laat de glasscherven opvegen van geplunderde winkels.