Spring naar de content
bron: anp

Hier is-ie dan: de Tour d’Europe

Frank Heinen over de Tour d’Europe.

Gepubliceerd op: door Frank Heinen

Een paar weken geleden stelde wielrenner Matteo Trentin voor de Tour de France voor dit jaar te vervangen voor een soort overkoepelende Grote Ronde, die Italië, Frankrijk en Spanje zou aandoen. Schrijver Ned Boulting opperde in de podcast van Rouleur iets gelijkaardigs: een twee of drie weken durend wielerfeest, te plannen zodra er enig zicht op verbetering in de huidige situatie is. Boulting breidde dat idee wat verder uit: een superkoers, zoals je ook superbands hebt: een moppie Klassiekers, een beetje Grote Rondes, wat kleinere wedstrijden ertussendoor. En dat alles in eendrachtige samenwerking tussen verschillende grote wedstrijdorganisaties en sponsors. Uitzonderlijke omstandigheden vragen om uitzonderlijke verbonden. Natuurlijk kan één koers nooit het verlies van een heel wielerseizoen goed maken, maar wie weet kan het voor renners, geldschieters en fans een steen halverwege de beek vormen, bedoeld om droog de overkant te halen.

Hierbij een eerste kladje.

De Tour d’Europe.

Te organiseren: zodra mogelijk. Kan nog tot november.

Duur: een maand. Met vijf rustdagen.

Deelnemers: alle negentien ProTour-ploegen mogen zes renners afvaardigen, alle achttien ProTeam-teams mogen elk drie renners afvaardigen – zo kunnen onder meer Mathieu van der Poel, Nairo Quintana en Niki Terpstra deelnemen.

Ook kan er één team van ex-renners-met-conditie worden geformeerd. Hiervoor zullen onder meer Tom Boonen, Andrea Tafi en Roger de Vlaeminck worden geselecteerd.

Belangrijk: iedere ploeg heeft het recht om twee renners te vervangen, op ieder gewenst moment (behalve tijdens de wedstrijd). Deze vervangers doen niet mee om welk klassement dan ook, maar uiteraard wel om ritoverwinningen.

Vrouwen: het vrouwenpeloton start tegelijk met de mannen, maar rijdt alleen de even ritten!

Hymne: voor iedere rit zal de Europese vlag worden gehesen, op de tonen van een remix van ‘Alle Menschen werden Brüder’ en ‘Rije Rije Rije Stoempe Stoempe Stoempe’.

En dan het belangrijkste: het parkoers.

Etappe 1: Utrecht – Neeltje Jans.

De eerste rit wordt een vlakke sprintersrit dwars door Nederland, gelijkend op de tweede rit in de Tour van 2015. Toen won Greipel. Zeker in het najaar zijn waaiers gegarandeerd. Utrecht krijgt deze eer omdat het niet ondenkbeeldig is dat het de Vueltastart dit jaar zal moeten inleveren, omdat het net naast Houten (meest fietsvriendelijke gemeente ter wereld) ligt en omdat ik er woon.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Kies een abonnement

Etappe 2: Oudenaarde – Oudenaarde.

Over het parkoers van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen van dit jaar. 154 kilometer over alle belangrijke hellingen en kasseistroken uit de Ronde.

Etappe 3a: Gent – Blankenberge

Geheel volgens de traditie van de Driedaagse De Panne rijden wij op de derde een korte ochtendrit van tachtig kilometer van gent, via Knokke, naar Blankenberge. Dit als speciale service aan alle sprinters voor wie alles boven de honderd kilometer eigenlijk te zwaar is.

Etappe 3b: De Haan (tijdrit)

Korte tijdrit langs de in schitterende smakeloosheid nimmer overtroffen boulevards aan de Belgische kust. Eigenlijk meer een proloog, maar dan midden in het verhaal. Rohan Dennis kan hier bijna niet verliezen.

Etappe 4: Bastenaken – Luik

Na een flinke verplaatsing rijden de renners vandaag een korte, verhevigde versie van de klassieker. Finish ligt op de Saint-Nicolas, bij huisnummer 256, ter ere van Frank Vandenbroucke.

Etappe 5: Keulen – Valkenburg

We beginnen de dag met een rondje om de startstad, als saluut aan Rundum Köln, en zetten daarna koers westwaarts richting Aken en Heerlen, om vervolgens te eindigen met twee stevige rondjes in het heuvelland. Finish: net voorbij de Cauberg.

Etappe 6: Charleroi – Roubaix

Rit met alle belangrijke kasseistroken uit Parijs-Roubaix, maar dan zonder die eerste saaie honderd kilometer.

Etappe 7: Parijs – Parijs

Een middag lang rondjes draaien op de Champs Elysées. Wie het minst duizelig wordt, wint.

Etappe 8: Parijs – Troyes

Op het parkoers van de sinds 1910 georganiseerde eendagskoers Parijs – Troyes.

Etappe 9: Vesoul – La Planche des Belles Filles

Korte rit, aankomst op loodzware Tourberg waar Dylan Teuns vorig jaar won.

RUST- EN REISDAG

Etappe 10: Verrassingsrit

Geheel volgens de wens van de makers van de podcast De Rode Lantaarn zal Rit 10 een puzzelrit worden. Renners worden geblinddoekt naar de start vervoerd en zullen op de fiets van plaats naar plaats worden gevoerd, alwaar zij opdrachten moeten uitvoeren en vragen moeten beantwoorden als “Hoe heet de mevrouw die in het derde huis van links woont?” en “Dit dorp staat bekend om een soort broodbeleg. Welk?”. Belangrijke rit voor het algemeen klassement, omdat de tijdsverschillen snel kunnen oplopen, bijvoorbeeld als je kopman het onzin vindt en liever niet meedoet.

Etappe 11: Nice – Genua

Lange, vlakke rit die geheel langs de Middellandse Zee voert. Finish in het oude centrum, op het Piazza delle Erbe, alwaar de winnaar – op gepaste afstand – gehuldigd zal worden door Ilja Leonard Pfeijffer.

Etappe 12: Sestri Levante – Pontremoli

Korte, nijdige etappe met een klimmetje aan het eind. Kansen voor Alaphilippe, Valverde en Van Avermaet.

Etappe 13: Carrara – Montalcino

Re-enactment van een van de mooiste etappes uit de recente geschiedenis: de zevende rit van de Giro van 2010. Over sterratowegen en finishend in een van de mooiste stadjes van Europa. Dient tevens als vervanging van de Strade Bianche.

Etappe 14: Montalcino – Assisi

Mooiste rit van de route: via San Quirico d’Orcia, Pienza en Montepulciano richting het Lago Trasimeno, daarna via Perugia richting Assisi. Rit voor de aanvallers, en voor de kunstliefhebbers.

Etappe 15: Spoleto – Rome

Heuvelachtige rit die start in het Romeins Theater van Spoleto en finisht in het Colosseum. Hoppa.

RUST- EN REISDAG

Etappe 16: Barcelona – Barcelona

Na een avondvlucht rijden de renners een criterium in en rond Barcelona, over het Montjuich-circuit dat we kennen uit de Ronde van Catalonië.

Etappe 17: Barcelona – Lleida

Rit van Barcelona naar Lleida. Valt niet veel meer over te vertellen.

Etappe 18: Huesca – Pamplona

Eerbetoon aan Miguel Indurain. Rit eindigt in het smalle stadscentrum van Pamplona, alwaar de sprint zal worden verlevendigd door enkele loslopende stieren.

Etappe 19: Pamplona – San Sebastian

Soort mini-Clasica, waarbij verschillende bergen niet alleen zullen moeten overwonnen, maar ook op de juiste manier zullen moeten uitgesproken. Favoriet van de dag: Bauke Mollema.

Etappe 20: Torrelavega – Alto de El Angliru

Startschot zal worden gegeven door Oscar Freire, die zijn startpistool zal zijn vergeten, waardoor de start een uur later zal plaatsvinden. Finish op de Angliru zal zo steil en zwaar zijn dat het vragen oproept over of het wel verantwoord is om renners in deze tijden zo te laten afzien.
Die vragen zullen vervolgens met ‘nee’ beantwoord worden.

Etappe 21: Léon – Madrid

Langste etappe van de Tour d’Europe. Zó lang en zó heet en zó saai dat hij halverwege wordt geneutraliseerd, waarna alle renners, volgers en fans lekker met elkaar gaan lunchen. De boog kan tenslotte niet altijd gespannen staan.

RUST- EN REISDAG.

Etappe 22: Bordeaux – Parijs

Na een vlucht Madrid – Bordeaux tijd voor het opnieuw leven inblazen van een ware klassieker: Bordeaux-Parijs. Herman Van Springel zal in alle vroegte het startschot geven. Favoriet voor de dagzege: Thomas de Gendt.

RUST- EN REISDAG.

Etappe 23: Straatsburg – Straatsburg

Ploegentijdrit rond de gebouwen van het Europees Parlement, ter viering van de eendrachtige samenwerking binnen de Unie.

Etappe 24: Heidelberg – Frankfurt

Sprintrit am Main.

Etappe 25: Kitzbühel – Grossglockner

Na een korte vlucht misschien wel de beslissende etappe: een loodzware bergrit dwars door Tirol. Finish op een van de hoogste fietsbergen van Europa, de Grossglockner.

Etappe 26: Hoei – Brussel

De laatste rit begint door alle vermoeienissen pas aan het eind van de middag, verrassend genoeg met een afdaling van de Muur van Hoei. Voor wie dat overleeft, rest er een bescheiden ritje langs verschillende bekende brouwerijen tot in het centrum van Brussel, alwaar gesprint zal worden vóór de deuren van het Europees Parlement.

Word lid van HP/De Tijd