Spring naar de content
bron: Mieke Meesen

Opeens is Holland van naam veranderd

Vanuit zijn woonplaats Genua beschouwt Ilja Leonard Pfeijffer wekelijks een onderwerp dat het nieuws beheerst. Deze week waarschuwt hij ons voor een bijzondere naamsverandering: Holland is in het buitenland officieel afgeschaft als benaming voor Nederland.

U denkt misschien dat een datum maar een datum is, maar gisteren, op 1 januari 2020, is daadwerkelijk alles veranderd. Zonder dat u het weet, woont u in een ander land. Het is gisteren van naam veranderd. Voor u is deze wijziging angstvallig verborgen gehouden, maar in de buitenlandse pers was het groot nieuws.

     Ik heb een aantal keer de eer gehad om op te mogen treden op festivals in Italië die mede waren georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Rome. Ik was onderdeel van de Hollandpromotie, een taak waarvan ik mij uiteraard met de grootst mogelijke inzet heb gekweten. Een vast attribuut tussen de tulpen en de blokjes kaas met Nederlandse vlaggetjes aan de prikkertjes was de oranje Olandiamofiets. Dat is een woordspeling, dat hoef ik u niet uit te leggen. ‘Andiamo’ betekent yes, let’s go, vooruit met die geit, hiep hiep hoera, we gaan, en omdat Holland in het Italiaans Olanda is, wordt dat Olandiamo. Die oranje gespoten opoefiets staat sinds gisteren te koop, neem ik aan.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Kies een abonnement

     Ons land heet in het buitenland Holland. Olanda is een begrip in Italië. Terwijl Paesi Bassi een benaming is die een Italiaan moet opzoeken op Wikipedia om tot zijn verbazing vast te stellen dat België daar niet ook bij hoort, denkt iedereen bij de magische naam Olanda aan Cruijff, Gullit, Van Basten, vrijheid en totaalvoetbal, Rembrandt en het Red Light District, gelegaliseerde drugs en mooie, stoere, lange, blonde vrouwen, die hoog wonen en achter wier bolwerk in spijkerbroek verpakt je steile, hoge trappen op moet hijgen. Vreemdgaan in Amsterdam heeft veel te maken met traplopen, zoals Cees Nooteboom al eens observeerde. Ach, Olanda. Maar ik dwaal af.

Sinds gisteren is de naam Holland voor ons land in het buitenland officieel afgeschaft.

     Maar sinds gisteren is de naam Holland voor ons land in het buitenland officieel afgeschaft. De Nederlandse regering heeft bij monde van Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel de naam veranderd in Nederland. Hollandpromotie is verleden tijd. Het oude logo van de tulp naast de naam Holland, dat vijfentwintig jaar dienst heeft gedaan, is vervangen door een logo met de afkorting NL. De kosten die met deze imagoverandering gepaard gaan, worden geraamd op 200 duizend euro.

     ‘We willen het imago van Nederland vereenvoudigen,’ zegt Minister Kaag tegen de Italiaanse krant La Repubblica, die groot heeft uitgepakt met het verbijsterende nieuws. ‘Deze vereenvoudiging zal positief uitpakken voor onze export en voor het aantrekken van talenten in de high-tech-sector, de sport en de cultuur. Holland is slechts een deel van Nederland en we willen niet langer slechts een deel van ons land in het buitenland promoten.’

Het merk Holland zou in de ogen van onze regering aan inflatie onderhevig zijn.

     Maar volgens La Repubblica is het ware motief achter de naamsverandering van ons land een ander. Het merk Holland zou in de ogen van onze regering aan inflatie onderhevig zijn. Het zou te zeer en te exclusief worden geassocieerd met marihuana en hoeren. Holland is een synoniem geworden voor Amsterdam en dan met name voor de attracties van Amsterdam die vrijgezellenparty’s van over de hele wereld trekken. Door voortaan NL te promoten in plaats van Holland hoopt de regering het massatoerisme naar Amsterdam over het hele land te spreiden. La Repubblica heeft zo haar twijfels over deze strategie. ‘Het is moeilijk voor te stellen dat NL associaties oproept met de grote dijken, de innovaties en de tulpen,’ schrijft de krant. ‘En zal een simpele naamsverandering genoeg zijn om het massatoerisme te stoppen?’ En daarbij wijst de krant terloops op een kleine, potentieel uiterst pijnlijke consequentie van de naamsverandering van ons land. De Oranjesupporters moeten hun lied veranderen. ‘Hup, Holland, hup’ zal, althans in buitenlandse stadions, niet langer mogen klinken. Ik voorzie een vol Malieveld.

Word lid van HP/De Tijd