Spring naar de content

Red het A. den Doolaard-museum in Ohrid en win een geheel verzorgde literaire vakantie naar Noord-Macedonië met Pieter Waterdrinker, Arthur van Amerongen en Rob Muntz als gidsen!

Arthur van Amerongen organiseert een crowdfunding voor het A. den Dolaard-museum in Ohrid: wie €25,00 of meer doneert, maakt kans op een geheel verzorgde literaire vakantie naar Noord-Macedonië.

Gepubliceerd op:
Geschreven door: Arthur van Amerongen

Laat ik maar met de deur in huis vallen: voor welke Nederlandse schrijver is er in buitenland een monument opgericht? Tromgeroffel, de spanning stijgt, nee, niet voor Harry Mulisch, Jan Wolkers of W.F. Hermans maar… voor… de… legendarische schrijver A. den Doolaard! En wel in het pittoreske Ohrid, uit te spreken als Ochrid, en dat ligt aan een schitterend bergmeer in Noord-Macedonië op de grens met Albanië.  

Helaas is het monument in verval geraakt en wat nog veel erger is, lieve mensen: het museum voor A. den Doolaard verkeert in ernstige financiële problemen. 

Het ligt in het oude stad – door Unesco beschermd werelderfgoed – en werd opgericht door de legendarische Macedonische schrijver Misjo Joezmeski, een groot bewonderaar van Den Doolaard. 

Joezmeski overleed helaas op 30 april 2021 en zijn neef Krste Purcov, journalist en reisgids, nam het levenswerk van zijn oom over. 

Omdat Muntz goed bevriend is met de burgemeester van Ohrid, Kiril Pecakov, hebben wij een nachtvergunning geregeld en zal het straatje waarin het museum ligt, vier dagen veranderen in een kolkend straatfeest, met innige medewerking van de buren: restaurant Leonardo!

Krste, Kris voor Nederlanders, is een van de alleraardige, allergeestigste en allerslimste mensen die ik ooit ontmoet heb. Samen met de onvermoeibare en altijd vrolijke Karin Broekema (haar ouders waren zeer goed bevriend met Den Doolaard) houden zij het museum in stand, puur uit liefde voor de Nederlandse schrijver én voor Misjo Joezmeski. 

Rob Muntz en ik maken ons grote zorgen over de toekomst van het museum, dat in de herfst moet sluiten als er geen financiële steun komt. En toen besloten we te gaan crowdfunden wat wij mogen dan wel als schobbejakken en schavuiten te boek staan, onze harten zitten op de juiste plek! 

In september organiseren wij daarom een lang literair weekeinde in Ohrid, met fenomeen Rob Muntz, Arie Pos, Komrij-biograaf en groot kenner van A. den Doolaard, met Pieter Waterdrinker die Den Doolaard een echte Nederlandse schrijver noemt, een Mensch, dus geen politiek correcte papzak die achter de begonia’s in de Jordaan redacties van treurbuisbabbelshows opbelt, met meel in de mond, en bedelt om een gesprekje waarin hij zijn altijd juiste mening over Oekraïne, boze boeren en het Nederlands fascisme en wat dies meer zij kan opboeren en die vervolgens een bakvis van de redactie in zijn vunzige bed probeert te kletsen. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Het ongeëvenaarde evenement zal worden opgeluisterd door Macedonische schrijvers, dichters en musici en omdat Muntz goed bevriend is met de burgemeester van Ohrid, Kiril Pecakov, hebben wij een nachtvergunning geregeld en zal het straatje waarin het museum ligt, vier dagen veranderen in een kolkend straatfeest, met innige medewerking van de buren: restaurant Leonardo! 

U wilt hier uiteraard bij zijn en dat kan gratis en voor niks. Ik kom hier zo op terug! U weet natuurlijk dat ik recentelijk nog een succesvolle bedelactie met oom Rob Hoogland in het leven riep, een en ander om de hondenopvang in mijn dorp in de Algarve te redden. Dat is ruimschoots gelukt: 15.000 euro harkten we binnen voor die lieve beessies. Goed, nu even wat diepgang over Den Doolaard door professor Arie Pos: 

“A. den Doolaard deed zijn zwerverspseudoniem – eigenlijk heette hij Bob Spoelstra – eer aan. Hij was wat ze tussen de twee wereldoorlogen een ‘vitalist’ noemden, maar dan niet van het thuiszittende type, zoals H. Marsman en Menno ter Braak. Naast Slauerhoff was hij de grote zwerver in die tijd, maar anders dan de Rimbaud van Leeuwarden was hij een ‘sportsman’ die fanatiek atletiekte, zwom, roeide, skiede en bergen beklom. ‘Live dangerously’ stond hem op het lijf geschreven sinds hij in 1928 zijn baan als boekhouder opzegde. Op een feest van uitgeverij en tijdschrift De Gemeenschap in Utrecht liep hij rond met een pistool en schoot hij met een borrel op per ongeluk de dame van een van de redacteuren in haar been.”

“Hij moet de eerste Nederlandse schrijvende shoe string traveller zijn geweest en zijn voorkeur voor Zuidoost-Europa was bijzonder in zijn tijd. Hij spoorde en liftte vrijwel jaarlijks een eind weg en ging berugzakt verder te voet, door Frankrijk, Italië en Joegoslavië, naar Albanië en Macedonië, de hele Balkan door. Als hij platzak was – op zijn vele reizen eerder regel dan uitzondering – verdiende hij kost en, soms, inwoning door ter plaatse te werken als steenhouwer, landarbeider, dokwerker. Hij was de latere druivenplukmode en reizende hippies ver vooruit. Als journalist van de participerende soort schreef hij reisreportages over de landen die hij bezocht en over het leven van de mensen met wie hij meewerkte. Zijn reisavonturen vormden ook de basis voor zijn romans, waarvan De herberg met het hoefijzer als prettig dun boekje voor middelbare scholieren klassiek werd.”

“Den Doolaard zag op zijn reizen al vroeg het gevaar in van het opkomende nationaal-socialisme schreef voor de oorlog onverhuld antifascistische reisreportages. Tijdens de oorlog was hij in Londen de stem van Radio Oranje.”

“Als ‘reisschrijver’ werd hij niet literair genoeg gevonden – hij was een pionier in het genre dat pas een halve eeuw later serieuzer werd genomen. In zijn geliefde Ohrid, in Macedonië – zijn hier spelende roman De bruiloft der zeven zigeuners (1939) zorgt jaarlijks voor de komst van duizenden Nederlandse toeristen – werd hij vereerd met een standbeeld, een naar hem vernoemd plein en een bescheiden museum als ‘our Dutch friend A. den Doolaard’. Zijn Veluwse geboorteplaats Hoenderloo, waar hij van 1954 tot zijn dood in 1994 weer woonde met zijn gezin, herinnert hem met een expositie in museum De kleine arcke.”

En nu de kern van de poedel: het literaire festival in september. Muntz, ik en Karin Broekema gaan de komende maanden alles op alles zetten om het museum te redden. Wij hopen vurig dat de Nederlandse Kamer van Koophandel in Noord-Macedonië, onze ambassade in Skopje en Unilever (die het monument destijds sponsorden) wederom barmhartig zullen zijn en gul zullen geven. De crowdfunding is natuurlijk enorm belangrijk. Als u minimaal 25 euro stort, maakt u kans op de reis en het verblijf in Ohrid tijdens het literaire festival op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 september, inclusief luxe appartement tegenover het museum. Robbie en ik betalen deze hoofdprijs uit eigen zak, uit liefde en met passie. Komt allen. Het weer is geweldig rond die tijd en Krst zal u met alle plezier naar de mooiste plekken in noord-Macedonië gidsen.

Tot ziens in Ohrid! 

Doneren kan hier.