Spring naar de content

Leids Cabaret Festival 2010

Het Leids Cabaret Festival 2010, gewonnen door de Vlaamse rebel Jeroen Leenders, was een kleinkunstfeest dat bijna uit z’n voegen barstte van kwaliteit. Vanaf de eerste snik tijdens de audities tot aan de laatste, knallende champagnekurk na afloop van de finale was het puur genieten. Verslag van een maand lang spanning

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Voor de 32ste editie van het Leids Cabaret Festival meldden 52 kandidaten zich aan door middel van het opsturen van een videofilmpje. Festivaldirecteur Helga Voets, die met haar rechter- en linkerhand Geert Vriend de selectiecommissie vormt, zat urenlang aan een beeldscherm gekluisterd om zich door deze overvloed aan beeldmateriaal te worstelen. Worstelen was soms het woord: het was niet altijd een onverdeeld genoegen om naar de verrichtingen van al deze wannabe cabaretiers te kijken. Verbijsterend, noemt Voets het gebrek aan zelfkritiek dat sommigen van hen tentoonspreidden. Maar anderzijds zagen zij op een van die filmpjes ook de finalisten en de winnaar van dit jaar. Die bevonden zich tussen de inzendingen van de 21 gelukkigen die uiteindelijk auditie mochten doen, allen hoopvolle, jonge theatermakers die verdeeld over drie zondagmiddagen in groepen van zeven, gedurende twintig minuten mochten laten zien wat zij in huis hadden. De overige 31 inzenders werden vriendelijk doch beslist bedankt.

Niet geschoten is altijd mis, moeten deze 31 dromers gedacht hebben. Jaarlijks doen, verdeeld over de vele cabaretfestivals – naast ‘Leiden’ zijn dat onder meer het Rotterdamse Cameretten, het Amsterdams Kleinkunst Festival en het Groninger Studenten Cabaret Festival – zo’n 120 aspirant-cabaretiers een gooi naar een carrière op de podia en – dat komt er meestal ook wel van – op de televisie. Wie op de middelbare scholen de vraag ‘wat wil je later worden?’ stelt, krijgt steeds vaker het antwoord ‘cabaretier’ te horen. Cabaretier staat bij de jeugd hoog in de toptien van favoriete beroepen. Het vak lijkt de snelste weg naar de meest begerenswaardige status die in dit nieuwe millennium valt te veroveren: het Bekende Nederlanderschap. Even een cabaretfestivalletje winnen, vervolgens een jaartje op tournee door het land, en de rest van je carrière zit je net als Marc-Marie Huijbregts, Dolf Jansen of Claudia de Breij geheid met je kop op de tv.

Gelukkig denken de geselecteerde acht deelnemers die aan het festival zelf mee mogen doen, meestal niet zo. Alle 21 auditanten hadden, naast een gezonde dosis ambitie, zelfs ook een behoorlijke hoeveelheid talent in hun bagage. In de Burcht werd eigenlijk niet eens het kaf van het koren gescheiden. Het was, op een enkele uitzondering na, meer een kwestie van bepalen wie het meeste talent had, want het niveau was hoog in 2010.

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen